Zeman pred hajtmanmi kritizoval vládu premiéra Petra Nečasa

NETKY.SK • 15 Marec 2013, 09:28 • 2 min
Zeman pred hajtmanmi kritizoval vládu premiéra Petra Nečasa

PRAHA - Krajské samosprávy v ČR fungujú lepšie ako súčasná vláda premiéra Petra Nečasa, ktorá nevie poriadne čerpať prostriedky z európskych fondov a chybne tvrdí, že je vládou rozpočtovej zodpovednosti. Pri dnešnom prijatí hajtmanov krajov ČR to na Pražskom hrade uviedol český prezident Miloš Zeman.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí chýbal jediný z pozvaných, pražský primátor Bohuslav Svoboda. "Ak si vezmem čerpanie európskych peňazí, tak vláda, ktorá sama seba označuje za vládu rozpočtovej zodpovednosti, teraz vďaka chybám svojich ministrov vracia do Bruselu desiatky a desiatky miliárd korún, ktoré mohli zostať v ČR a naplniť užitočné projekty," cituje slová hlavy štátu internetový server iDNES.cz. Podľa jeho slov však nič nie je čiernobiele a tak aj v regionálnych operačných programoch jestvujú isté rezervy.

"Keď si však porovnám objem prostriedkov vracaných krajmi s prostriedkami vracanými vládou, tak je to pomer, asi jedna k desiatim," konštatoval prezident obracajúc sa slovami "však, Michal", na šéfa Asociácie krajov, juhomoravského hajtmana Michala Haška.

Predseda českej vlády Petr Nečas reagoval na prezidentovu kritiku stručne slovami: "Pán prezident si môže hovoriť, čo chce. Je to jeho vyhlásenie, ja to beriem len na vedomie".

Po spoločnom pracovnom obede s hajtmanmi prezident doplnil, že vláda vracia do Bruselu asi 90-100 miliárd Kč z nevyčerpaných prostriedkov na centrálne programy, kým u krajov činí táto suma 5-6 miliárd Kč.

Ústrednou témou pri pracovnom obede bola podľa Zemana výstavba dopravnej infraštruktúry, vrátane diaľnic D11 na Hradec Králové a D3 do Českých Budějovíc. Ako s ľútosťou konštatovala hlava štátu, na investície do tejto sféry sa v súčasnosti akosi zabúda, aj  keď by mohli priniesť nové pracovné príležitosti.

Prezident ČR hajtmanov ubezpečil, že pre neho budú mať cesty po krajoch prednosť pred zahraničnými návštevami do exkluzívnych destinácií, ktoré môžu byť síce turisticky zaujímavé, ale neprinesú efekt v ekonomickej sfére. Miloš Zeman už skôr avizoval, že ako prvý navštívi baštu Strany práv občanov - Zemanovci (SPOZ), ktorej čestným predsedom je, a to Zlínsky kraj.

Hostia doniesli hlave štátu symbolické darčeky v podobe regionálnych potravinárskych produktov českých subjektov, ktoré, ako zdôraznil Michal Hašek, neobsahujú na rozdiel od lacných zahraničných potravín náhrady namiesto originálnych surovín.

S hajtmanmi sa Miloš Zeman chce aj v budúcnosti stretávať pravidelne na schôdzkach s expertmi, ktorých dejiskom bude zámok v Lánoch.

Na tlačovej konferencii po stretnutí s hajtmanmi však prezident prezradil aj to, že "brigáda hajtmanov" pricestuje do Nového Veselí, kde donedávna býval, aby na hrádzi tamojšieho rybníka vysadila nové stromy, ktoré nahradia tie nezodpovedne vyrúbané, informuje server Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies