Zeman potvrdil výkupné 150 miliónov korún za Češky unesené v Pakistane

NETKY.SK • 10 Február 2016, 16:11 • 2 min
Zeman potvrdil výkupné 150 miliónov korún za Češky unesené v Pakistane

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman dnes potvrdil, že suma, ktorú Česká republika zaplatila ako výkupné za unesené ženy Hanu Humpálovú a Antóniu Chrásteckú, činila približne 150 miliónov českých korún.

slovakia

left justify in out

Prezident túto sumu uviedol počas diskusie s občanmi obce Kornatice počas návštevy Plzenského kraja. "Pokiaľ viem, tak 150 (miliónov korún), ale záleží na tom, podľa akého kurzu to počítate, čo ale samozrejme nie je podstatné," reagoval Zeman na otázku, čo hovorí na informácie, že Česko zaplatilo za unesené ženy 145 miliónov Kč.

 

Podľa prezidenta predstavovalo rozhodovanie o zaplatení tohto výkupného veľkú dilemu. "Predstavte si, že by sme nezaplatili a tie dievčatá by boli popravené. Alebo - čo je lepšia možnosť - zostali by v háreme niektorého z únoscov. Ale keď riskujete smrť českých občanov, tak si to takmer nikdy nebudete brať na svedomie," uviedol Zeman.

 

Vicepremiér Pavel Bělobrádek v utorok výšku výkupného, ktorú zverejnil týždenník Respekt, poprel. Premiér Bohuslav Sobotka ju priamo nevyvrátil, ale relativizoval vierohodnosť informácií, ktoré sa objavili v médiách.

 

Sobotka v reakcii na sociálnej sieti Twitter uviedol, že "politici by mali problémy riešiť, a nie ich komentovať spôsobom, ktorý v oblasti národnej bezpečnosti nikomu nepomôže".

 

Slová prezidenta zaskočili tiež šéfa ODS Petra Fialu. "To, že takto hovorí vysoký ústavný činiteľ, je desivé, neospravedlniteľné a absolútne neprijateľné. Nedá sa túto záležitosť tolerovať. Musím vyzvať pána prezidenta, aby sa správal zodpovedne," povedal Fiala na tlačovej konferencii.

 

Poslanec strany TOP 09 Marek Ženíšek požaduje v tejto veci dokonca ústavnú žalobu na Zemana a začína zbierať podpisy pre tento krok s tvrdením, že prezident sa zverejnením sumy výkupného dopustil vlastizrady.

 

Dvojicu mladých žien uniesli v Pakistane v roku 2013. Do vlasti sa vrátili vlani v marci. Ženy chceli cestovať do Indie, unesené boli v pakistanskej provincii Balúčistán v blízkosti iránskej hranice. Prezident obe ženy po prepustení kritizoval, pretože podľa neho konali nezodpovedne.

 

V dôsledku úniku informácií sa v piatok uskutoční aj mimoriadna schôdza českej Poslaneckej snemovne. Jej zvolanie navrhla opozícia, ktorá je znepokojená tým, že sa inkriminované údaje dostali do médií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona