Zeman opäť nepozval na oslavy republiky všetkých rektorov

NETKY.SK • 21 Október 2014, 12:17 • 2 min
Zeman opäť nepozval na oslavy republiky všetkých rektorov

PRAHA - Na tohtoročnej slávnosti pri príležitosti vzniku Československej republiky budú opäť chýbať niektorí vysokoškolskí rektori. Podobne ako vlani totiž dvaja z nich nedostali pozvanie od prezidenta ČR Miloša Zemana, oznámila dnes televízia ČT24.

slovakia

left justify in out

Pozvánku na slávnostné odovzdávanie štátnych vyznamenaní, ktoré sa uskutoční 28. októbra na Pražskom hrade, nedostali - rovnako ako pred rokom - rektor Masarykovej univerzity v Brne Mikuláš Bek ani Libor Grubhoffer z Juhočeskej univerzity v Českých Budějoviciach.

 

Vlaňajším nepozvaním oboch rektorov Zeman vyvolal roztržku s českou rektorskou konferenciou. Svoju účasť na oslavách vzniku republiky vtedy na protest odriekli aj predstavitelia mnohých ďalších vysokých škôl. 

 

Prezident minulý rok zdôvodnil svoje počínanie tým, že ho Bek a Grubhoffer urazili. Zeman považoval za urážku hlavy štátu, že mu Bek neumožnil vystúpiť pred brnianskymi študentmi pred vlaňajšími parlamentnými voľbami. Budějovický rektor sa zase nezúčastnil aktu vymenovania profesorov, keď prezident odmietol vymenovať za profesora Martina C. Putnu. 

 

Pražský hrad sa odmietol k jednotlivým pozvaniam na tohtoročnú ceremóniu vyjadriť. Celkovo by sa malo slávnostného aktu zúčastniť okolo 1000 ľudí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies