Zeman odmieta neprijatie kritizovaného uzbeckého prezidenta

NETKY.SK • 13 Február 2014, 09:49 • 2 min
Zeman odmieta neprijatie kritizovaného uzbeckého prezidenta

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman v stredu odmietol kritiku ľudskoprávnych organizácií vyzývajúcich ho, aby zrušil pozvánku na budúcotýždňovú návštevu pre uzbeckého prezidenta Islama Karimova.

slovakia

left justify in out

Toho obviňujú z vážneho porušovania ľudských práv v postsovietskej republike. Podľa Zemana je však jeho príchod do Česka iba rutinným recipročným krokom v reakcii na návštevu bývalého prezidenta Václava Klausa v Uzbekistane v roku 2004. V rozhovore pre české médiá zároveň poukázal na to, že Uzbekistan je dôležitou tranzitnou trasou pre spojenecké vojská bojujúce v Afganistane. Zeman a líder na nerastné suroviny bohatej krajiny by sa mali počas vzájomných rokovaní venovať obchodným vzťahom, no aj cestovným možnostiam pre rastúci počet uzbeckých študentov prichádzajúcich do Česka.

Karimov, ktorý by do Prahy mal zavítať 20. februára na trojdňovú návštevu, je obviňovaný z masakry stoviek ľudí z roku 2005 počas protivládnej demonštrácie v meste Andidžan. Zásah polície sa stretol s tvrdým odsúdením Západu a sankciami zo strany EÚ. Odvtedy takmer 25 rokov vládnuci Karimov cestoval smerom na Západ iba dvakrát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies