Zeman o Schwarzenbergovi: Ponúkol som mu post veľvyslanca, ale odmietol

NETKY.SK • 26 August 2013, 07:16 • 2 min
Zeman o Schwarzenbergovi: Ponúkol som mu post veľvyslanca, ale odmietol

PRAHA - Bývalý šéf českej diplomacie Karel Schwarzenberg odmietol pred štvrťrokom ponuku prezidenta ČR Miloša Zemana, aby sa stal mimoriadnym a splnomocneným veľvyslancom ČR v Rakúsku. Najvyšší český predstaviteľ o tom hovoril v dnešnom vydaní rozhlasovej relácie Hovory z Lánov.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov padla ponuka ešte v období, keď nebola na svete vládna kríza v krajine a keď sa ešte nehovorilo o predčasných voľbách. Miloš Zeman v zdôvodnení ponuky medzi predpokladmi, kvôli ktorým ju urobil, uviedol okrem iného, že Schwarzenberg má v alpskej republike rodinu, dlho tam žil a plynule ovláda jazyk. Hlava štátu by to vnímala podľa vlastných slov  ako "dôstojnú bodku za jeho politickou kariérou". 

"Pán Schwarzenberg túto vľúdnu, naozaj vľúdnu a priateľskú ponuku - to nemyslím ironicky - odmietol," odznelo dnes v éteri z úst najvyššieho českého predstaviteľa. Vtedajší minister zahraničných vecí ČR ponuku neprijal s tým, že chce zostať v aktívnej politike a nesťahovať sa mimo ČR. Miloš Zeman označil Karla Schwarzenberga (predsedu TOP 09) za maskota Miroslava Kalouska (podpredsedu TOP 09), ktorý hovoril iba to, čo mu druhý menovaný poradil. S maskotmi sa nemá bojovať, dodal prezident v reakcii na aktuálne kritické vyjadrenia bývalého šéfa českej diplomacie pre viedenský nedeľník Die Presse am Sonntag.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies