Zeman: Nemôžem Ukrajine blahoželať k takým národným hrdinom, ako je Bandera

NETKY.SK • 8 Január 2015, 18:08 • 2 min
Zeman: Nemôžem Ukrajine blahoželať k takým národným hrdinom, ako je Bandera

PRAHA - eský prezident Miloš Zeman dnes zareagoval na list ukrajinistov a historikov, ktorí ho upozornili, že niektoré jeho výroky o ukrajinskom nacionalistovi Stepanovi Banderovi sú nepresné a zavádzajúce. cz.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zeman v odpovedi zverejnenej na svojom profile na Facebooku uviedol, že nemôže Ukrajine k takýmto národným hrdinom blahoželať.

 

 


     

Zo Zemanovej reakcie citoval český spravodajský portál Novinky.cz. Prezident začal odpoveď dvoma otázkami: "Po prvé, poznáte Banderov výrok: 'Zabi každého Poliaka medzi 16 a 60 rokom?' Ak nepoznáte, nie ste ukrajinisti. Ak tento výrok poznáte, súhlasíte s ním, alebo nie? Ak s ním súhlasíte, naša diskusia sa končí."
     

Zeman potom rozvinul pripomienku, ktorú mu pisatelia uviedli v liste: že Bandera ako vodca Organizácie ukrajinských nacionalistov za druhej svetovej vojny nemohol byť masovým vrahom, za akého ho Zeman označil, lebo vojnu strávil v nacistickom koncentračnom tábore. Odtiaľ ho prepustili až v roku 1944, keď súhlasil so spoluprácou s Nemcami.
     

S touto interpretáciou však Zeman nesúhlasí. "Stepan Bandera zamýšľal na Ukrajine vytvoriť vazalský nemecký štát. Mal v tom podporu (nacistu) Alfreda Rosenberga, ale keďže Hitler sa rozhodol, že Ukrajina bude výlučne po víťaznej vojne osídlená nemeckými sedliakmi, tento projekt bol zrušený a Banderu poslali do koncentračného tábora. Niečo podobné sa stalo aj na našom území v prípade Jana Rysa-Rozsévača, zakladateľa hnutia Vlajka," uviedol prezident, pričom spomenul jedného z vodcov českých kolaborantov a fašistických politikov.
     

Zeman v reakcii ďalej upozornil, že už ukrajinský prezident Viktor Juščenko vyhlásil Banderu za národného hrdinu a teraz sa pripravuje podobné vyhlásenie v prípade veliteľa Ukrajinskej povstaleckej armády (Romana) Šuchevyča, ktorý dal v roku 1941 v Ľvove postrieľať tisíce židov. 
     

"Nemôžem, bohužiaľ, blahoželať Ukrajine k takým národným hrdinom," dodal na záver český prezident, citovaný portálom Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona