Zeman navrhuje zaviesť kvóty aj pre utečencov z Ukrajiny

NETKY.SK • 17 September 2015, 19:24 • 2 min
Zeman navrhuje zaviesť kvóty aj pre utečencov z Ukrajiny

PRAHA - Prerozdelenie utečencov medzi štátmi Európskej únie by sa nemalo týkať len migrantov z Afriky a Blízkeho východu, ktorí prišli do Talianska či Grécka, ale aj Ukrajincov. Povedal to český prezident Miloš Zeman počas návštevy Azerbajdžanu, informoval dnes web Českej televízie (ČT).

slovakia

left justify in out

Zeman zdôraznil, že rovnako ako česká vláda odmieta pevne stanovené povinné kvóty a podporuje princíp dobrovoľnosti pri rozdeľovaní utečencov medzi členské krajiny EÚ. Takéto prijímanie žiadateľov o azyl označil za "dobrovoľné kvóty".

 

Krajiny Vyšehradskej skupiny sa s odmietaním utečeneckých kvót postupne dostávajú v Európskej únii do izolácie. Ich podporu nedávno vyhlásilo aj Francúzsko. Česku a ďalším krajinám, ktoré kvóty odmietajú, preto hrozí prehlasovanie.

Premiér Bohuslav Sobotka i minister vnútra Milan Chovanec však ubezpečili, že stanovisko vlády zostáva nemenné, a pred svojím odletom z Baku ich podporil aj prezident Miloš Zeman. Prezident tiež rozviedol myšlienku, s ktorou prišiel minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. Ten upozornil, že návrh kvót nepočíta s utečencami z Ukrajiny, ktorých pritom v ČR výrazne pribúda.

 

"Zastávam zhodne s českou vládou názor, že utečencov treba umiestňovať na základe dobrovoľnosti, a môj samostatný názor, ktorý som s vládou ešte nekonzultoval, je, že do dobrovoľných kvót, keď to tak nazveme, by mali byť zahrnutí aj Ukrajinci, pretože aj Ukrajinci sú utečenci, svojím spôsobom utečenci nám blízki, či už pôvodom, alebo svoju pracovitosťou," povedal Zeman. Zaorálek v priebehu tohto týždňa v rozhovore pre ČT uviedol, že z 990 tohtoročných žiadostí o azyl v Českej republike podali viac ako polovicu práve Ukrajinci. Za nimi sú Kubánci a tretí najvyšší počet žiadostí podali Sýrčania.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona