Zeman menoval nových profesorov, Putnovi odovzdá dekrét minister

NETKY.SK • 11 Jún 2013, 13:13 • 2 min
Zeman menoval nových profesorov, Putnovi odovzdá dekrét minister

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman dnes menoval do funkcie 65 nových vysokoškolských profesorov. Na slávnostnom akte v Karolíne ich diplom prevzalo 58, siedmi sa ospravedlnili, informoval Český rozhlas. Literárny historik Martin Putna prevezme dekrét o dva týždne a od ministra školstva. Server iDNES.cz zmienil termín 25. júna.

slovakia

left justify in out

Prezident v polovici mája bez uvedenia dôvodu oznámil, že menovanie Putnu nepodpíše. Neskôr poprel, že by to bolo pre jeho sexuálnu orientáciu, prekážal mu vraj text na transparente, s ktorým sa Putna zúčastnil na pochode homosexuálov: "Katolícke buzny zdravia Bátoru".

Prezidentovo odmietnutie podpísať menovací dekrét pobúrilo akademikov, politikov i študentov. Kandidátov na profesorov totiž navrhujú vedecké rady univerzít po náročnom konaní.

Na dnešnom ceremoniáli v Karolíne chýbal napríklad profesor David Storch z prírodovedeckej fakulty Karlovej univerzity, pre spor o Putnu nedorazil ani rektor Juhočeskej univerzity Libor Grubhofer. Podľa iDNES.cz sa siedmi budúci profesori ospravedlnili z dôvodu služobných ciest alebo dovolenky. Dekrét dostanú poštou.

Problém Putnu nik na dnešnom ceremoniáli s jeho menom nespomenul, minister školstva iba všeobecne povedal, že sa diskutuje o úlohe a funkcii profesorov. Prezident Zeman 22. mája navrhol, aby v budúcnosti menoval profesorov minister školstva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies