Zeman je o krok bližšie k strate úradu. Ústavná komisia chce aktivovať článok 66

NETKY.SK • 19 Október 2021, 13:05 • 2 min
Zeman je o krok bližšie k strate úradu. Ústavná komisia chce aktivovať článok 66

PRAHA – Senát o prenesení právomocí prezidenta na premiéra a predsedu snemovne rozhodne o dva týždne.

slovakia

left justify in out

Ústavná komisia dnes rozhodla, že všetky náležitosti článku 66, ktorými môžu pozastaviť právomoci prezidentovi Milošovi Zemanovi, sa naplnili. Senátori by mali o ich prípadnom prenesení na predsedu vlády a predsedu Poslaneckej snemovne rozhodnúť ešte pred rokovaním Poslaneckej snemovne. Ako uviedol predseda ústavnej komisie Zdeněk Hraba (STAN), Senát by mal hlasovať o tejto otázke v 5. novembra.

 

img 

 

Dnes poobede sa vedenie Senátu stretne so zástupcami strán a hnutí, ktoré uspeli v parlamentných voľbách, aby sa dohodli na ďalšom postupe. Najbližšia schôdza Senátu je naplánovaná na utorok (26. októbra). Podľa vyjadrenia Ústrednej vojenskej nemocnice (ÚVN), o ktorých informoval v pondelok predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), prezident nie je schopný vykonávať svoje pracovné povinnosti.

 

Súvisiaci článok: Miloš Zeman nie je schopný vykonávať pracovné povinnosti

 

Prezidentova dlhodobá prognóza je hodnotená ako krajne neistá. Zároveň je veľmi malá pravdepodobnosť, že stav Miloša Zemana sa v nasledujúcich týždňoch rapídne zmení, aby bol schopný vykonávať svoju funkciu na sto percent.

 

Aby mohlo dôjsť k presunu právomocí prezidenta na predsedu snemovne a predsedu vlády podľa článku 66, je potrebný súhlas oboch komôr parlamentu, pričom stačí jednoduchá väčšina.

 

Dolná komora parlamentu by o pozbavení Zemana právomocí mohla rokovať už na ustanovujúcej schôdzi, ktorá je naplánovaná na 8. novembra. Horná komora už 5. novembra

 

img

 

Spomínaní článok 66 ústavy rieši situácie, kedy sa krajina ocitne bez prezidenta alebo hlava štátu nie je schopná vykonávať svoju funkciu, pričom jeho aktivovanie musí prejsť oboma komorami parlamentu. Časť právomocí prevezme premiér a časť predseda snemovne. 

 

Prečítajte si tiež: Šéf prezidentskej kancelárie má obrovský problém! Informácie o zdravotnom stave Miloša Zemana úmyselne tajil

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies