Zeman jasne naznačil, že súčasnú vládu potopí: Má štyroch adeptov na premiéra

NETKY.SK • 24 Jún 2013, 09:16 • 2 min
Zeman jasne naznačil, že súčasnú vládu potopí: Má štyroch adeptov na premiéra

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman dnes v obnovených Hovoroch z Lánov na stanici Radiožurnál Českého rozhlasu dal jasne najavo, že šéfku Poslaneckej snemovne Miroslavu Němcovú (ODS) nevymenuje za premiérku. Zeman sa vyslovil za vládu odborníkov, ktorá by mohla vládnuť až do riadnych volieb v máji 2014. Prezident uvažuje o štyroch ľuďoch na post premiéra.

slovakia

left justify in out

Informácie priniesli spravodajské portály Novinky.cz a iDNES.cz.

Zeman v Hovoroch z Lánov uviedol, že nesklame voličov, ktorí mu dali hlas v priamych prezidentských voľbách. Jedným z hesiel Zemanovej predvolebnej kampane bolo "Stop Nečasovej vláde". Prezident chce toto heslo naplniť. "Nečasova vláda, aj keď je v demisii, je ešte stále vládou," poznamenal Zeman. Potom vylučovacou metódou dospel k variantu vlády odborníkov.

Ak by nechal vládnuť do volieb Nečasovu vládu v demisii, nesplnil by sľub. Kabinet na čele s Němcovou, zložený z politikov súčasnej vládnej koalície, by bol podľa Zemana vlastne pokračovaním Nečasovej vlády. Vzhľadom na to, že poverenie zostaviť vládu už dopredu odmietol líder opozičnej ľavicovej ČSSD Bohuslav Sobotka, padá aj táto možnosť.

Podľa Zemana tak zostáva ako jediný variant vláda odborníkov, ktorá by mohla pôsobiť do predčasných volieb alebo až do tých riadnych v máji 2014. "Nemusí mať nutne politický mandát, práve preto, že je to vláda odborníkov," dodal. "Jej najdôležitejšou úlohou bude zostaviť štátny rozpočet," vysvetlil prezident. Hovoril aj o možnosti predloženia návrhu na zavedenie majetkových priznaní.

Zeman uvažuje o štyroch kandidátoch na premiéra. Mená však neprezradil. Naznačil však, že medzi adeptmi môže byť exminister financií Jiří Rusnok. Na otázku, či bude vyberať predsedu vlády napríklad z okruhu odborníkov so skúsenosťami z rezortu financií, vyhlásil: "Myslím, že tento variant nie je ani potvrdený, ani vylúčený."

Na Zemanove slová v rozhlase reagoval podpredseda koaličnej strany TOP 09 a minister financií Miroslav Kalousek. "Vy môžete špekulovať, ja špekulovať nesmiem. Ja sa nechám prekvapiť, čo povie prezident v utorok (25. júna)," povedal Kalousek.

Podpredseda ODS Jiří Pospíšil odkázal Zemanovi, že úradnícka vláda by veľmi pravdepodobne nedostala dôveru Snemovne. "Počkám si na jeho reálne rozhodnutie. Ale musím povedať, že buď zvolí riešenie, ktoré je bližšie jeho srdcu, alebo riešenie, ktoré je životaschopné. Stredopravicová vláda má dnes dôveru 101 poslancov, kým úradnícku vládu dnes žiadna z parlamentných strán nechce," uviedol českému denníku Právo Pospíšil, ktorého citoval web Novinky.cz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies