Zeman ide na Putinovu vojenskú prehliadku, jediný z únie

NETKY.SK • 13 Marec 2015, 10:20 • 2 min
Zeman ide na Putinovu vojenskú prehliadku, jediný z únie

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman je zatiaľ jedinou hlavou štátu z krajín Európskej únie, ktorá potvrdila účasť na vojenskej prehliadke v Moskve.

slovakia

left justify in out

Tá sa bude konať 9. mája pri príležitosti sedemdesiateho výročia konca 2. svetovej vojny v Európe. Vo štvrtok to uviedol český portál iDNES.cz s odvolaním sa na EUobserver, ktorý Zemana označil za sympatizanta ruského prezidenta Vladimira Putina. Zemanov hovorca Jiří Ovčáček cez Twitter ale kontroval, že prezident by neúčasť považoval za urážku Rusov zabitých pri oslobodzovaní Československa.

 

Z dôvodu zásahov Ruska na Ukrajine do Moskvy 9. mája nepôjde nemecká kancelárka Angela Merkelová, britský premiér David Cameron ani francúzsky prezident François Hollande. Pre takýto bojkot sa rozhodli aj Poľsko, Estónsko, Lotyšsko či Litva. „Je to absolútne správne rozhodnutie. Zvlášť keď uvážime, že niektorí z vojakov na prehliadke sa pravdepodobne zúčastnili na operáciách na Kryme a východnej Ukrajine,“ povedal webu EUobserver nemenovaný diplomat jednej z pobaltských krajín.

 

Rusko tradične slávi koniec druhej svetovej vojny v máji vojenskou prehliadkou na Červenom námestí v Moskve. V roku 2005 sa na prehliadke ako prvý nemecký kancelár zúčastnil Gerhard Schröder a jeho účasť bola vnímaná ako gesto zmierenia medzi oboma krajinami. Merkelová sa na prehliadke zúčastnila pred piatimi rokmi. Pozvanie do Moskvy neprijal ani americký prezident Barack Obama, účasť naopak prisľúbil prezident gruzínskej odštiepeneckej republiky Abcházsko Raul Chadžinba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona