Zeman i Klaus sa zastali odchádzajúceho riaditeľa hradného protokolu Forejta

NETKY.SK • 7 December 2016, 17:17 • 2 min
Zeman i Klaus sa zastali odchádzajúceho riaditeľa hradného protokolu Forejta

PRAHA - Súčasný aj bývalý prezidenti ČR Miloš Zeman i jeho predchodca Václav Klaus ocenili dnes prácu odstupujúceho šéfa protokolu hlavy štátu Jindřicha Forejta, ktorý v utorok oznámil odchod z funkcie z osobných a zdravotných dôvodov.

slovakia

left justify in out

Podľa Zemana má Forejt, ktorý odviedol mnoho dobrej práce, šancu stať sa českým veľvyslancom vo Vatikáne, aj keď pripustil, že rozhodujúce slovo bude mať rezort diplomacie. Ministerstvo zahraničných vecí ČR toto vyjadrenie odmietlo komentovať, jeho šéf Lubomír Zaorálek pripomenul, že každý veľvyslanec by mal spĺňať podmienky stanovené danou krajinou.

 

Zeman na tlačovej konferencii kritizoval, že verejnoprávna Česká televízia venovala podľa jeho názoru nepomerne viac času prípadu Forejt, ako jeho telefonátu s novozvoleným prezidentom USA Donaldom Trumpom, informoval web Novinky.cz.

 

Klaus, ktorý už v minulosti označil Forejta za špičku vo svojom obore, odmietol na svojej webovej stránke ľudskú a profesijnú dehonestáciu šéfa hradného protokolu.

 

Podľa jeho názoru zatiaľ neexistuje nikto, kto by Forejta dokázal nahradiť a "štvanicu" na jeho osobu označil za nedôstojnú.

 

"Osobná diskreditácia a špicľovanie v súkromí sú veci, s ktorými sa nesmieme zmierovať ako s metódami riešenia sporov v politickej a, ako je teraz vidieť, i v úradníckej sfére," konštatoval český exprezident a dodal: "Odmietam osobnú likvidáciu človeka a jeho integrity a dôstojnosti, aká bola predvedená v tejto kauze."

 

K Forejtovej rezignácii došlo iba deň po tom, čo sa v médiách objavili informácie o jeho zapečatenej kancelárii na Pražskom hrade a internetový server HlídacíPes.org priniesol správu o kompromitujúcom videozázname z jeho súkromia.

 

V českých médiách sa však spomínali aj Forejtove nedávne pochybenia, a to oneskorený príchod českej delegácie pod vedením Zemana na pohreb slovenského exprezidenta Michala Kováča do Bratislavy, tvrdenie o neprítomnosti amerického veľvyslanca Andrewa Schapira na slávnostnom večere pri príležitosti štátneho sviatku ČR 28. októbra, ktoré sa ukázalo ako nepravdivé, či aféra okolo (ne)vyznamenania Jiřího Bradyho pri tej istej príležitosti.

 

Špekuluje sa aj o tom, že Forejtov pád je dôsledkom mocenského boja na Pražskom hrade.

 

Forejt nastúpil do funkcie ešte za úradovania prezidenta Václava Klausa v apríli 2004 a zostal v nej i po volebnom úspechu Miloša Zemana.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies