Zeman: Erste uvažuje o presune centrály z Viedne do Prahy

NETKY.SK • 9 Apríl 2014, 16:37 • 2 min
Zeman: Erste uvažuje o presune centrály z Viedne do Prahy

PRAHA - Rakúska banková skupina Erste Group uvažuje o presune svojej centrály z Viedne do Prahy. Uviedol to český prezident Miloš Zeman, ktorý sa pritom odvoláva na svoj rozhovor so šéfom bankovej skupiny Andreasom Treichlom. Podľa hovorkyne Erste Group však ide zrejme o nedorozumenie. Informovali o tom na svojej internetovej stránke IHNED.cz české Hospodářské noviny.

slovakia

left justify in out

Prezident Zeman dnes v prejave na konferencii venovanej 25 rokom vývoja českej ekonomiky vyhlásil, že banková skupina Erste Group údajne uvažuje o tom, že v najbližších rokoch presunie svoje sídlo z Viedne do Prahy. Informáciu vraj počul od šéfa Erste Group Andreasa Treichla na stretnutí koncom minulého roka.

 

Erste je vlastníkom Českej sporiteľne, ktorá má najviac klientov spomedzi českých bánk. "Andreas Treichl ma informoval, že Erste uvažuje v ďalších rokoch o presune centrály z Viedne do Prahy. To by bol prvý prípad, keď by sa centrála materskej banky sťahovala k dcérskej banke," uviedol prezident Zeman.

 

Reakcia hovorkyne Erste Group Hany Cygonkovej ale pravdepodobnosť takejto situácie vyvracia. "Vzhľadom na to, že v roku 2015 dokončíme novú centrálu, kam sa presťahujú pracovníci z celej Viedne, to znie ako neskorý aprílový žartík," povedala pre IHNED.cz.

 

Neskôr ale Erste oficiálne stanovisko upravila. "Práve staviame novú centrálu vo Viedni. No daňové prostredie je dôležitým pilierom každej firmy a ovplyvňuje jej rozhodnutie, kam prerozdeliť svoje prostriedky. Iným rozhodujúcim faktorom je politická a ekonomická stabilita krajiny. Ak by Česká republika zaviedla euro, definitívne by to pritiahlo investorov," povedala Cygonková.
  

Posun vo výroku môže byť spôsobený tým, že sa v Rakúsku teraz diskutuje o kombinácii národnej bankovej dane a zároveň nutných odvodoch do záchranného bankového fondu Európskej únie. Podobné výroky, ktoré odzneli aj skôr, môžu Treichlovi slúžiť na vytváranie manévrovacieho priestoru pri ďalšom vyjednávaní s vládou.

 

Inými slovami: Erste možno cielene naznačuje, že by sa jej centrála mohla z Rakúska pre vysoké celkové odvody presunúť inam.

 

Erste Group Bank je kľúčovým hráčom na bankovom trhu strednej a východnej Európy. Okrem Česka a Rakúska pôsobí aj na Slovensku, v Rumunsku, Maďarsku, Chorvátsku a v Srbsku. Vlani jej čistý zisk medziročne klesol na 61 miliónov eur zo 483,5 milióna eur v predchádzajúcom roku 2012.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies