Zeman: Dôsledky brexitu na EÚ budú nepríjemné

NETKY.SK • 24 Jún 2016, 13:44 • 2 min
Zeman: Dôsledky brexitu na EÚ budú nepríjemné

PR5AHA - Rozhodnutie britských voličov bude mať pre Európsku úniu nepríjemný dôsledok, vyhlásil dnes český prezident Miloš Zeman.

slovakia

left justify in out

Jedným z halvných faktorov, ktoré viedli Britov k vystúpeniu z EÚ, bola podľa neho obava z migrácie, a výsledok ostrovného referenda ho sklamal. Povedal to v rozhovore so svojím hovorcom Jiřím Ovčáčkom vo vysielaní internetovej televízie OVTV.

 

Tandem Francúzska a Nemecka totiž už podľa Zemana nebude vykompenzovaný britským vplyvom a neefektívna Európska komisia bude mať zároveň "voľnejšie ruky".

 

"Som samozrejme sklamaný ako mnoho iných ľudí, ktorí si uvedomovali, aké dôsledky to bude mať. Ako pre Veľkú Britániu, tak pre Európsku úniu," zhodnotil Zeman, ktorého cituje český spravodajský server Novinky.cz.

 

Prezident pripomenul, že za odchod z EÚ sa vyslovila iba "mierna väčšina voličov".

 

Zeman tiež zdôraznil aspekt migrácie a negatívne skúsenosti, ktoré s ňou Briti majú. "Briti už majú státisíce migrantov na svojom území, najmä z Pakistanu, a práve v Británii vznikol termín 'no go area', to znamená oblasť, kam sa večer neodvažujú ani policajti," naznačil prezident okolnosti, ktoré mohli prispieť k ich rozhodnutiu odísť z EÚ.

 

V reakcii na otázku týkajúcu sa dosahov na EÚ, Zeman konštatoval, že rozhodnutie Británie bolo okrem iného spôsobené "veľmi neefektívnym výkonom" Európskej komisie. Pri tej príležitosti opäť zmienil aj postoj k migračnej kríze. "Európska komisia teraz bude mať trochu voľnejšie ruky," dodal Zeman.

 

"Každé zúženie európskeho trhu samozrejme vedie k zhoršeniu ekonomických podmienok," predpovedal záverom možný vplyv brexitu na ČR.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies