Významné osobnosti českej politickej scény reagujú na odstúpenie premiéra Sobotku z postu predsedu ČSSD

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 11:26 • 2 min
Významné osobnosti českej politickej scény reagujú na odstúpenie premiéra Sobotku z postu predsedu ČSSD

PRAHA - Reakcie českých politikov na odchod Bohuslava Sobotku z vedúcej pozície strany ČSSD sú rôzne. Viacerí politici, vrátane prezidenta tento krok vítajú pozitívne.

slovakia

left justify in out

Na odchod Bělobrádek na svojom účte na Twitteri uviedol, že to, čo urobil Sobotka, je silný krok a pripomenul, že ide o najdlhšie slúžiaceho premiéra za posledných 15 rokov. „Vážim si ho a držím mu palce vo verejnom aj osobnom živote,“ napísal šéf KDU-ČSL.

 

Odstúpenie Sobotku z postu predsedu strany neprekvapuje Andreja Babiša. Sobotka podľa neho zbabelo uteká z boja. „Škoda, mohli sme sa stretnúť v predvolebnej kampani a občania by rozhodli, kto mal pravdu,“ napísal na svojom facebookovom profile Babiš s tým, že minister vnútra Milan Chovanec a minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek, ktorí Sobotku nahradia, nie sú o oveľa lepší. „Táto trojka vlastne sociálnu demokraciu ovláda. Podľa mojich skúseností je to klientelistická a skorumpovaná partia ľudí. Tí poctiví sú zadupaní niekde dole a nemajú šancu to zmeniť,“ dodal s tým, že ak chce ČSSD niečo zmeniť, tak potrebuje kompletnú obrodu strany.

 

Sobotka sa začiatkom mája dostal do konfliktu s Babišom ešte ako ministrom financií, pretože podľa Sobotku Babiš nedostatočne vysvetlil okolnosti svojho podnikania. Sobotka bol ochotný podať aj demisiu, keďže podnikateľ slovenského pôvodu Babiš odmietal odstúpiť. Prezident Miloš Zeman však avizoval, že demisia predsedu vlády by neznamenala pád vlády, ako je to zvykom, ale iba odchod premiéra Sobotku. Ten demisiu napokon nepodal, Babiš odstúpil.

 

Šéf opozičnej ODS Petr Fiala na Twitteri uviedol, že v ČSSD musia byť zúfalí, alebo nevedia, že historicky sa „triumvirát“ neosvedčil. „Najskôr sa ČSSD chcela zbaviť zodpovednosti za Andreja Babiša, teraz sa chcú zbaviť zodpovednosti za seba a vymýšľajú zúfalé triky,“ dodal a volebného lídra Zaorálka nazval „matadorom českej politiky“.

 

Český prezident Miloš Zeman včera otvorene priznal, že k premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi má mimoriadne negatívny vzťah. Na otázku, kto by mal byť budúcim lídrom vládnej ČSSD, totiž vyhlásil, že nech sa ním stane ktokoľvek, len nie Sobotka. Podobne to hlava štátu vidí aj s obsadením postu premiéra. Ďalej Zeman apeloval na vedenie Českej strany sociálnodemokratickej (ČSSD), aby si čo najskôr vybrali nového lídra strany i na čele kandidátky v blížiacich sa parlamentných voľbách. "Možno, že prekročím svoje právomoci, prepáčte mi to. Odpoviem Vám úplne analogicky. Koho by som videl ako najvhodnejšieho nástupcu po Bohuslavovi Sobotkovi v čele ČSSD? Kohokoľvek okrem neho," vyhlásil český prezident.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies