Zeman definitívne potvrdil termín predčasných volieb v Česku

NETKY.SK • 23 August 2013, 18:14 • 2 min
Zeman definitívne potvrdil termín predčasných volieb v Česku

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa rozhodol rozpustiť Poslaneckú snemovňu k 28. augustu a vypísať predčasné voľby na 25. a 26. októbra. Povedal to dnes na brífingu na Pražskom hrade po prijatí šéfov parlamentných strán. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

slovakia

left justify in out

Najvyšší český predstaviteľ na brífingu predniesol svoje stanovisko k niektorým protiargumentom, ktoré zazneli v súvislosti s termínom rozpustenia dolnej komory českého parlamentu. Na margo termínu volieb uviedol, že sa rozhodol využiť 60-dňovú lehotu medzi rozpustením snemovne a termínom volieb, aby dal priestor na úspešnú predvolebnú kampaň, ktorej predpoklady vidí okrem iného v priamom kontakte politikov s voličmi.

Zeman sa podľa vlastných slov rozhodol zvolať ustanovujúcu schôdzu novozvolenej snemovne až mesiac po voľbách, teda koncom novembra, pretože existuje 30-dňová lehota na podanie sťažnosti proti voľbám. Až po ustanovujúcej schôdzi dolnej komory parlamentu príde na rad formovanie budúcej vlády, vyplynulo z jeho slov.

Prezident ČR potvrdil už v českých médiách zverejnenú informáciu, že nebude brániť kandidatúre svojho kancelára Vratislava Mynářa vo farbách Strany práv občanov-Zemanovci (SPOZ). Zdôraznil však, že je to predovšetkým na rozhodnutí tejto strany a samotného potenciálneho kandidáta.

Na prijatí u prezidenta sa dnes zúčastnili Bohuslav Sobotka (ČSSD), Martin Kuba (ODS), Karel Schwarzenberg (TOP 09), Vojtěch Filip (KSČM) a Vít Bárta (VV). Všetci sa podľa svojich slov zhodli na ďalšom časovom harmonograme, vrátane vypísania predčasných volieb na konci októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies