Zeman: ČNB môže ukončiť intervencie skôr než v polovici roka

NETKY.SK • 20 Marec 2017, 18:17 • 2 min
Zeman: ČNB môže ukončiť intervencie skôr než v polovici roka

PRAHA - Do diskusií o ukončení menových intervencií Českej národnej banky (ČNB) vstúpil český prezident Miloš Zeman. Podľa neho by ČNB mohla intervencie ukončiť skôr než v polovici roka, o ktorej hovorí banková rada. Dodal, že zrušenie intervencií pomôže ekonomike, podľa ekonómov ale prezident svojimi výrokmi zasahuje do politiky centrálnej banky.

slovakia

left justify in out

"Hovoril som pred dvomi dňami s guvernérom (Jiřím) Rusnokom a nebudem prezrádzať žiadne tajomstvo, keď poviem, že ukončenie kurzového záväzku sa očakáva v prvej polovici tohto roka a nie je vylúčené, že možno skôr, než sa nadejeme," konštatoval dnes Zeman v Olomouci. Dodal pritom, že verí, že na ekonomický rast to "bude mať dlhodobo omnoho pozitívnejší vplyv než vplyv znehodnotenej českej koruny".

 

Podľa hlavného ekonóma Cyrrus Lukáša Kovandu však Zeman nabúrava politiku ČNB. Ako povedal, prezident by sa žiadnych podobných výrokov dopúšťať nemal, mal by ctiť nezávislosť centrálnej banky a jej počínanie by nemal vôbec komentovať, najmä v súčasnom, pre banku takom kritickom čase.

 

Naopak, viceguvernér ČNB Mojmír Hampl minulý týždeň vyhlásil, že by si vedel predstaviť ukončenie intervencií ešte neskôr než v polovici roka. Taký postup by bol podľa neho bezpečnejší. Banková rada začiatkom februára zopakovala, že ako pravdepodobný termín ukončenia intervencií vidí polovicu tohto roka.

 

Devízové intervencie spustila centrálna banka s cieľom oslabiť korunu a držať jej kurz v blízkosti úrovne 27 Kč za euro. Od začatia intervencií v novembri 2013 do dnešných dní nakúpila ČNB eurá za viac než 1,5 bilióna Kč (55,51 miliardy eur).

 

(1 EUR = 27,021 CZK)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies