Zeman: Čím skôr sa skončia intervencie oslabujúce českú korunu, tým lepšie

NETKY.SK • 11 Január 2017, 09:31 • 2 min
Zeman: Čím skôr sa skončia intervencie oslabujúce českú korunu, tým lepšie

BRATISLAVA/PRAHA - Čím skôr sa skončí politika lacnej českej koruny, tým lepšie. V exkluzívnom rozhovore pre TASR to povedal český prezident Miloš Zeman, podľa ktorého Česká národná banka (ČNB) nemala nikdy siahnuť po intervenciách.

slovakia

left justify in out

„Vždy som hovoril, že tieto intervencie sú krátkodobo pozitívne, ale dlhodobo negatívne. Podobne ako je to pri fajčiaroch. Krátkodobá reakcia je potešenie, no dlhodobá reakcia je rakovina pľúc. Tým, že sa vytvoril akýsi umelý kurzový vankúš na základe znehodnotenej meny, je podľa mňa chyba, ktorá možno exportérom krátkodobo pomôže, ale dlhodobo nevyvinie dostatočný tlak na inovácie, zvyšovanie produktivity práce a teda aj na konkurencieschopnosť,“ zdôraznil Zeman, ktorý vymenuje koncom januára dvoch nových členov Bankovej rady ČNB, Oldřicha Dědka a Marka Moru. Obaja sa radia k eurooptimistom, a tak sa očakáva, že môžu prispieť k čo najskoršiemu ukončeniu politiky lacnej koruny.

 

Českí ekonómovia však upozorňujú, že v prospech rýchleho ukončenia intervencií môžu prispieť aj makroekonomické dôvody. Aktuálne údaje ukazujú, že decembrová inflácia už dosiahla 2-% cieľ ČNB. Podľa ekonómov však v prvom januárovom týždni nabrali intervencie nevídané tempo. Podľa analytika ČSOB Jana Čermáka teraz centrálna banka musí nakupovať až 1 miliardu eur denne, čo je objem, ktorý väčšinou stačil na celý mesiac.

 

"Špekulatívny tlak na ČNB v prvom januárovom týždni výrazne vzrástol," uviedol hlavný ekonóm ING Bank Jakub Seidler. 

 

Od roku 2013 ČNB v prípade potreby intervenuje na devízovom trhu na oslabenie kurzu českej koruny tak, aby udržiavala jej kurz voči euru blízko úrovne 27 CZK/EUR. Intervenciami na devízovom trhu bráni prílišnému posilneniu kurzu koruny pod úroveň 27 CZK/EUR. Naopak, v smere oslabenia koruny ČNB necháva, aby sa kurz pohyboval podľa vývoja ponuky a dopytu na trhu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies