Zeman chcel zabrániť rozdeleniu Československa vytvorením únie

NETKY.SK • 26 August 2017, 11:18 • 2 min
Zeman chcel zabrániť rozdeleniu Československa vytvorením únie

PRAHA - Česko a Slovensko majú po takmer štvrťstoročí od rozdelenia spoločného štátu mimoriadne skvelé a bratské vzťahy. Pomohol k tomu aj vstup oboch krajín do Európskej únie. Pri príležitosti dnešného 25. výročia uzavretia dohody o rozdelení Československa to povedal český prezident Miloš Zeman. Jeho vyjadrenie sprostredkoval hovorca Hradu Jiří Ovčáček, informoval spravodajský kanál verejnoprávnej Českej televízie ČT24.

slovakia

left justify in out

Delenie republiky podľa Zemana nevyplynulo len z nezlučiteľných predstáv víťazov volieb v roku 1992 o budúcnosti spoločného štátu. "Bolo fakticky zahájené hneď v roku 1990 zdanlivo malichernými spormi o názov republiky a štátny znak," uviedol český prezident.

 

Zeman sa podľa svojich slov v roku 1992 snažil situáciu zachrániť presadzovaním návrhu na vytvorenie Československej únie. "Malo ísť o voľnú federáciu dvoch štátov fungujúcu na základe princípu každý za svoje, teda s oddelenými rozpočtami. Tento plán nakoniec nebol akceptovaný," konštatoval.

 

Po 25 rokoch od rozchodu ale podľa Zemana nie sú vo vzťahoch oboch krajín trhliny. "Ak by oba štáty, alebo aspoň jeden z nich, nevstúpili do Európskej únie, považoval by som tú ranu za nezahojenú. Ale takto sme sa stali členmi širšej európskej rodiny a máme mimoriadne skvelé, bratské vzťahy," konštatoval Zeman.

 

Rozdelenie Československa spečatili predsedovia víťazných strán júnových parlamentných volieb Václav Klaus a Vladimír Mečiar 26. augusta 1992 tesne po polnoci v brnianskej vile Tugendhat. K rozdeleniu krajiny došlo 1. januára 1993.

 

Zeman k tomu povedal, že rolu Klausa a Mečiara pri rozpade federácie by nechcel preceňovať. "Klaus podnikol veľmi vážny pokus o udržanie funkčnej federácie tým, že založil ODS aj na Slovensku. Často, aj na úkor kampane v českých krajinách, tam cestoval a usiloval sa o to, aby ODS na Slovensku uspela. Toto poctivo mienené úsilie ale nemalo na vtedajšom Slovensku šancu na úspech," dodal Zeman na adresu svojho predchodcu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona