Zeman chce deportovať ekonomických migrantov na grécke ostrovy a do Afriky

NETKY.SK • 2 Október 2016, 14:21 • 2 min
Zeman chce deportovať ekonomických migrantov na grécke ostrovy a do Afriky

RODOS/PRAHA - Český prezident Miloš Zeman navrhuje premiestnenie ekonomických migrantov na "prázdne miesta" v severnej Afrike alebo na "neobývané grécke ostrovy". Povedal to v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Financial Times, z ktorého citovali agentúra DPA a server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Grécku by podľa neho výmenou za to mohla byť odpustená významná časť jeho zahraničného dlhu. "Grécko má veľa neobývaných ostrovov a veľký zahraničný dlh. Takže ak máte tzv. hotspoty na gréckych ostrovoch, bola by to svojím spôsobom splátka zahraničného dlhu," uviedol Zeman.

 

Zopakoval, že masívna prisťahovalecká vlna do Európy so sebou nesie zvýšenú hrozbu útokov zo strany moslimských radikálov. "Som si istý, že existuje silné spojenie medzi vlnou utečencov a vlnou džihádistov. Ľudia, ktorí toto spojenie popierajú, sa mýlia," konštatoval Zeman.

 

"Samozrejme, že som si vedomý krutosti občianskej vojny v Sýrii, Iraku a ďalších krajinách, ale my tu nehovoríme o týchto ľuďoch, ale o ekonomických migrantoch," pokračoval prezident ČR. Keďže vojnových utečencov je "menej ako tretina" zo zhruba milióna utečencov, ktorí do EÚ prišli vlani, znamenalo by to vyhostenie stoviek tisíc ekonomických migrantov. "Keď mohli prísť, môžu tiež odísť," poznamenal Zeman.

 

Opäť kritizoval tzv. vítaciu kultúru nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorú označil za "absolútnu chybu". Zeman nemá nič proti imigrantom z Ukrajiny alebo Ruska, ale je "úplne proti islamským prisťahovalcom, pretože ich kultúra je celkom nezlučiteľná".

 

Český prezident poskytol rozhovor na gréckom ostrove Rodos, kde sa zúčastnil na konferencii usporiadanej bývalým šéfom ruských železníc Vladimirom Jakuninom. Ten sa nachádza na sankčnom zozname vlády USA v súvislosti s anexiou Krymu Ruskom, pripomenula DPA.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona