Zeman: Česko prijme euro deň potom, ako z eurozóny vypadne Grécko

NETKY.SK • 15 December 2015, 10:10 • 2 min
Zeman: Česko prijme euro deň potom, ako z eurozóny vypadne Grécko

BRATISLAVA - Česko by malo prijať euro, pokiaľ možno prvý deň potom, ako z eurozóny vypadne Grécko. Povedal v exkluzívnom rozhovore pre TASR český prezident Miloš Zeman.

slovakia

left justify in out

„Moja jediná obava pri zavedení eura pri súčasnej podobe stabilizačného mechanizmu je tá, že by český daňový poplatník platil grécke dlhy. Bol som veľmi sklamaný z výsledku rokovaní, ktoré už takmer smerovali k takzvanému Grexitu a nakoniec sa skončili s tým, že Grécko v eurozóne zostalo,“ dodal Zeman s tým, že závidí Slovensku, že je v eurozóne. „Bol som informovaný o tom, že 70 percent obyvateľov Slovenska je spokojných so zavedením eura. Je nesporné, že u našich zahraničných partnerov majú krajiny platiace eurom o niečo väčšiu kredibilitu než štáty, platiace národnou menou,“ konštatoval Zeman.

 

Českej ekonomike sa však aj bez eura nateraz darí. Za prvých deväť mesiacov tohto roka vzrástla o 4,5 %. Ťahá ju tiež export vďaka politike lacnej koruny, pri ktorej Česká národná banka (ČNB) udržiava kurz domácej meny voči euru blízko úrovne 27 CZK/EUR. Podľa českého prezidenta však táto politika pomáha len krátkodobo a do budúcnosti skôr prináša obavy. „Prvá z nich spočíva v tom, že devalvácia koruny, čo znamená aj znehodnotenie domácich úspor, povedie k oslabeniu tlaku na inovácie, pretože situácia je pohodlnejšia. A pohodlnosť znamená, že inovujete menej, ako keby ste boli pod väčším tlakom, napríklad silnej koruny. Druhá obava spočíva v tom, že až budeme vstupovať do eurozóny, tak sa budeme snažiť dosiahnuť čo najvýhodnejší kurz. No a kurz českej koruny voči euru je dnes krajne nevýhodný,“ dodal Zeman.

 

Od roku 2013 ČNB v prípade potreby intervenuje na devízovom trhu na oslabenie kurzu českej koruny tak, aby udržiavala jej kurz voči euru blízko úrovne 27 CZK/EUR. Intervenciami na devízovom trhu bráni prílišnému posilneniu kurzu koruny pod úroveň 27 CZK/EUR. Naopak, v smere oslabenia koruny ČNB ponechá, aby sa kurz pohyboval podľa vývoja ponuky a dopytu na trhu. Podľa českého portálu e15.cz tohtoročný účet za stabilnú korunu zrejme prevýši výdavky 200 miliárd Kč (740 miliónov eur) na tento účel z roku 2013, v ktorom ČNB začala s intervenciami proti vlastnej mene. Ukončenie politiky lacnej koruny sa očakáva v druhej polovici roku 2016. 

 

(1 EUR = 27,023 CZK)

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies