Zeman: Českí policajti pomôžu strážiť bulharsko-tureckú hranicu pred migrantmi

NETKY.SK • 5 September 2016, 16:38 • 2 min
Zeman: Českí policajti pomôžu strážiť bulharsko-tureckú hranicu pred migrantmi

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman dnes vyhlásil, že jeho krajina a celá Európska únia by mali pomôcť Bulharsku strážiť jeho hranicu s Tureckom v snahe zastaviť migrantov.

slovakia

left justify in out

Bulharsko je členom EÚ, ale nepatrí do schengenskej zóny únie, v ktorej sa cestuje bez víz. Niektorí utečenci cestujú cez bulharské územie, keď smerujú do bohatých západoeurópskych štátov, pripomenula tlačová agentúra AP.

 

Prúd utečencov do Grécka a takisto do Bulharska výrazne zoslabol po dosiahnutí dohody medzi Tureckom a EÚ v marci tohto roka. Zeman po stretnutí so svojím bulharským partnerom Rosenom Plevnelievom v českej metropole dnes povedal, že na podrobnostiach plánu rozmiestnenia českých policajtov v Bulharsku sa už pracuje.

 

Česká republika poslala dnes aj 50 policajných príslušníkov do Maďarska na pomoc pri strážení hranice so Srbskom a predtým už vyslala desiatky policajtov do Grécka, Slovinska aj Macedónska.

 

Český líder po rokovaní s bulharským prezidentom tiež vyhlásil: "Veľmi si vážim, že Bulharsko opevňuje svoje hranice s Tureckom." A pripomenul, že ide o vonkajšie hranice Európskej únie.

 

Podľa Zemana by sa Bulharsko po splnení podmienok malo stať členom schengenského priestoru, napísal český spravodajský portál Novinky.cz. Plevneliev zasa uviedol, že podľa jeho názoru je na zvládnutie migračnej krízy potrebné prijať celoeurópske riešenie, ktoré ako jediné môže byť skutočne funkčné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona