Zeman bude hovoriť o politike, potom sa stretne so Sobotkom

NETKY.SK • 9 Január 2014, 13:39 • 2 min
Zeman bude hovoriť o politike, potom sa stretne so Sobotkom

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman sa v piatok stretne s predsedom ČSSD a pravdepodobným budúcim premiérom Bohuslavom Sobotkom, ktorý mu donesie podpismi potvrdenú koaličnú dohodu.

slovakia

left justify in out

Tri hodiny predtým sa však bude konať tlačová konferencia, na ktorej sa prezident vyjadrí k aktuálnemu dianiu na českej politickej scéne. Očakáva sa, že predstaví svoje avizované výhrady k niektorým nominantom na ministrov vo vláde ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Hovorí sa najmä o kandidátovi na ministra zahraničných vecí Lubomírovi Zaorálkovi (ČSSD), nominantovi na ministra poľnohospodárstva Marianovi Jurečkovi (KDU-ČSL) či kandidátovi na ministra obrany Martinovi Stropnickom (ANO).

Lídri troch českých strán v pondelok podpísali koaličnú dohodu a definitívne sa dohodli na prerozdelení ministerských postov. Sociálni demokrati budú mať ministerstvo zahraničia, vnútra, školstva či zdravotníctva. ANO zase bude mať rezort financií, ktorý povedie jej predseda a miliardár slovenského pôvodu Andrej Babiš, obrany a spravodlivosti. ČSSD má v 17-člennej vláde osem postov, ANO šesť a ľudovci tri. Zostavu však musí schváliť Zeman, ktorý podľa českých médií má s väčšinou nominantov problém. 

ČSSD podľa očakávaní vyhrala októbrové české voľby, no iba so ziskom 20,5 percenta. Strana ANO skončila druhá s takmer 19 percentami a komunisti tretí s 15 percentami. V 200-člennej dolnej komore parlamentu má trojica ČSSD, ANO a KDU-ČSL väčšinu 111 hlasov, ktorá by tak bez problémov mala vyjadriť novej vláde dôveru. Hlasovanie sa musí uskutočniť dva mesiace od vymenovania prezidentom. Stať by sa tak malo vo februári. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies