Zeman a Gašparovič poklepali Poslednú tehlu Slovenského domu v Prahe

NETKY.SK • 29 Máj 2014, 07:17 • 2 min
Zeman a Gašparovič poklepali Poslednú tehlu Slovenského domu v Prahe

PRAHA - Prezidenti ČR a SR Miloš Zeman a Ivan Gašparovič dnes poklepali symbolickú Poslednú tehlu Slovenského domu v Prahe. Slávnostný akt sa konal v priestoroch Veľvyslanectva Slovenskej republiky v rámci stretnutia s krajanmi.

slovakia

left justify in out

Slovenský dom, ktorý je situovaný na Soukenickej ulici 3 v centre Prahy a už čoskoro začne slúžiť Slovákom v Česku, vznikol na základe politickej dohody oboch prezidentov.
      

Priestory zakúpil a rekonštruuje Slovensko-český klub s podporou Ministerstva kultúry ČR a Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí. V dome bude multifunkčná sála, galéria, knižnica a archív či kancelárie.
      

Samotná "Posledná tehla Slovenského domu v Prahe" je skulptúra, ktorá je dielom Ondreja 4. Zimku, najvýznamnejšieho slovenského sochára generácie štyridsiatnikov.
      

"V samom srdci tehly ako stavebného prvku kreujú otvory - vzduchové kapsy tvar slovenského dvojkríža, pričom symbolicky udržujú v súlade so svojím pôvodným technologickým určením priaznivú atmosféru v Slovenskom dome, ktorý je majákom v kultúrnych vodách nám najbližšieho štátu, čo zasa stvárňuje celé dielo vrátane podstavca," uviedol autor. 
      

TASR o tom informoval Vladimír Skalský, predseda Svetového združenia Slovákov v zahraničí a riaditeľ Slovenského domu v Prahe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies