Zeman a Duka podpísali memorandum o vrátení dvoch objektov na hrade cirkvi

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 17:29 • 2 min
Zeman a Duka podpísali memorandum o vrátení dvoch objektov na hrade cirkvi

PRAHA - Memorandum o vrátení dvoch objektov z areálu Pražského hradu katolíckej cirkvi podpísali dnes v Prahe prezident ČR Miloš Zeman a český prímas, pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

slovakia

left justify in out

Samotnú dohodu by obe strany mali uzavrieť do konca januára.


Dokument, o ktorého podpísaní informovali spravodajská televízia ČT24 a ďalšie české elektronické médiá, predpokladá prevod Kláštora sv. Jiřího a Nového prepošstva, a to za predpokladu, že obe pamiatky budú opravené do piatich rokov a cirkev sa vzdá nárokov na ďalšie objekty v hradnom areáli. 


Podľa informácií, ktoré poskytlo pražské arcibiskupstvo médiám, by sa spomínaný kláštor mal v budúcnosti využívať podobne ako v minulosti, malo by tam vzniknúť múzeum cirkevných pamiatok súvisiacich s katedrálou sv. Víta, kým Nové prepošstvo by sa stalo sídlom Metropolitnej kapituly sv. Víta a súčasne sídlom cirkevného súdu. 


Ďalší český kardinál Miroslav Vlk však uvedené podmienky vrátenia objektov ostro kritizoval. 


Podľa jeho slov zákon o reštitúciách žiadne podobné podmienky nestanovuje. Kardinál Vlk ich tak označil za protizákonné, protiústavné a súčasne za hrubé porušenie demokratických princípov. 


Kancelária prezidenta ČR žiadosti o vrátenie niektorých iných objektov na Pražskom hrade odmietla so zdôvodnením, že zmena ich vlastníka by mohla ohroziť bezpečnosť hlavy štátu. Cirkev sa usilovala získať napríklad aj Mladotov dom, Staré prepošstvo, šesť domov vo Vikářskej ulici a jeden objekt pri Zlatej uličke. 
Český premiér Bohuslav Sobotka vracanie objektov na Pražskom hrade cirkvi v minulosti opakovane kritizoval požadujúc, aby sa cirkevné reštitúcie tejto lokality netýkali. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona