Zem tesne minul asteroid o veľkosti autobusu

NETKY.SK • 28 September 2020, 15:44 • 2 min
Zem tesne minul asteroid o veľkosti autobusu

Tento rok objavený asteroid 2020 SW, veľký zhruba ako autobus, preletel vo štvrtok okolo našej planéty. Najbližší prelet kozmického telesa vo vzdialenosti sotva 22-tisíc kilometrov, teda oveľa bližšie než 384 400 km vzdialený Mesiac, nastal o 13:12 SELČ.

slovakia

left justify in out

Odborníci z amerického vesmírneho úradu NASA dopredu tvrdili, že k zrážke a ohrozeniu Zeme by naozaj dôjsť nemalo. Keby sa tak však stalo, asteroid 2020 SW, ktorý má v priemere asi štyri až deväť metrov, by sa podľa nich v atmosfére rozlomil a ďalej by padal z oblohy ako ohnivé gule.

 

 

Najbližšie k Zemi teda planétka putovala viac ako hodinu po obede nášho času, podľa stanice CNN v tú dobu svišťala nad juhovýchodným Pacifikom v blízkosti Austrálie a Nového Zélandu.

 

Objekt bol prvýkrát identifikovaný 18. septembra v rámci projektu na sledovanie oblohy Catalina Sky Survey, ktorý financuje NASA.

 

 

Riaditeľ Strediska pre skúmanie objektov blízko Zeme (CNEOS) pri pasadenskej Jet Propulsion Laboratory, ktorá tiež spadá pod vesmírnu agentúru, pripomenul, že existuje veľké množstvo pomerne malých asteroidov, ako je tento.

 

"Niekoľkokrát za rok sa k našej planéte na tak blízku vzdialenosť priblížia mnohé z nich," dodal Paul Chodas s tým, že obvykle žiadne nebezpečenstvo nehrozí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies