Zelník: Zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie povedie k rastu šedej ekonomiky

NETKY.SK • 17 Február 2015, 14:46 • 2 min
Zelník: Zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie povedie k rastu šedej ekonomiky

BRATISLAVA - Zrušenie poplatkov za prednostné vyšetrenie u lekára povedie k rastu šedej ekonomiky v zdravotníctve. Pre TASR to uviedol podpredseda SNS Štefan Zelník.

slovakia

left justify in out

"Nie vždy to, čo na prvý pohľad vyzerá dobre, aj dobrým bude," povedal s tým, že podľa neho bolo zámerom ušetriť peňaženky pacientov, tí však podľa neho paradoxne na zrušenie poplatkov skôr doplatia.
     

"Zrušenie možnosti prednostného vyšetrenia a poplatku zaň naštartuje opäť len šedú ekonomiku, alebo vyženie našich pacientov do susedných štátov, kde si takúto službu budú môcť zaplatiť. Budú sa predlžovať čakacie doby, bude menej peňazí na obnovu nielen prístrojovej techniky, ale aj samotných priestorov," vyhlásil Zelník.
     

Dodáva, že na Slovensku už za čias socializmu existovala prax poskytovania rôznych protislužieb. "Lekár nečakal v rade na mäso či na banány a iný podpultový tovar. A zasa predavač alebo iný zamestnanec nečakal v čakárni u lekára, toto sa dialo nielen v zdravotníctve, ale všade, kde bolo niečo nedostatkové. Ľudia si navzájom 'pomáhali' protislužbami," tvrdí Zelník. 
     

"Bola snaha zmeniť to a vniesť do toho poriadok a najmä čo najviac eliminovať šedú ekonomiku v zdravotníctve. Aby nikto nemusel chodiť a ďakovať s kvetmi, kávou či fľaškami, alebo protislužbou. Mali byť jasné pravidlá, elektronické pokladne, jasné a prehľadné cenníky," dodáva Zelník.
     

Rušenie poplatkov u lekára by podľa neho malo prísť až po systémových zmenách vo financovaní zdravotníctva.
     

"Po prvé, zákonom zakázať zisk zdravotným poisťovniam a vrátiť peniaze do systému. Po druhé, štát by mal platiť stabilnú čiastku za svojich poistencov, a to sumu päť percent z vymeriavacieho základu a nie každý rok túto sumu znižovať. Po tretie, uviesť do praxe ceny, ktoré budú vychádzať zo skutočne vynaložených nákladov na diagnostiku a liečbu pacienta. Po štvrté, umožniť vznik ďalších odborných ambulancií, aby pokryli dopyt pacientov a nevznikali čakacie listiny na vyšetrenia," konštatuje Zelník. "Ak odborných a praktických lekárov bude dostatok, pacienti budú vyšetrovaní a liečení priebežne, ceny budú zreálnené na skutočné náklady, bude na ohodnotenie práce zdravotníckych pracovníkov, poplatky nebudú potrebné," uzavrel.
     

Za administratívne úkony ako vypísanie receptu či potvrdenie priepustky do práce pri ošetrení by lekári v ambulanciách už čoskoro nemali vyberať poplatky. Poslanci Národnej rady SR vo štvrtok 12. februára 77 hlasmi schválili novelu zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá prináša zmeny v poplatkoch. Ministerstvo zdravotníctva si od nej sľubuje zavedenie jednoznačných pravidiel.
     

Okrem poplatkov za administratívu odzvonilo aj prednostnému objednávaniu sa na termíny. Poslanci odobrili pozmeňujúci návrh Juraja Blanára (Smer-SD), podľa ktorého nebudú môcť lekári mať vyčlenené hodiny na prednostné ošetrenie pacientov. Inštitút prednostného poskytovania zdravotnej starostlivosti podľa neho spôsoboval v praxi problémy a mnohí pacienti tak čakajú, keďže ich predbehnú tí platiaci.
     

Podľa nového systému pacient nemá platiť poplatky za žiadne úkony súvisiace s vyšetrením, ktoré lekárom plne hradia poisťovne. Pacient nebude za tieto činnosti platiť žiadnu úhradu, nakoľko sú súčasťou zdravotného výkonu.
     

Zákon počíta s účinnosťou od 1. apríla 2015, ak ho podpíše prezident SR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona