Železničné nešťastie v Studénke má už tretiu obeť

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 12:16 • 2 min
Železničné nešťastie v Studénke má už tretiu obeť

PRAHA - Už tretiu obeť má tragická železničná nehoda v českom meste Studénka, okres Nový Jičín, kde v stredu ráno na železničnom priecestí zrazil rýchlik Pendolino kamión. Ďalší zranený z vlaku zomrel v noci nadnes v ostravskej fakultnej nemocnici. Polícii sa medzičasom podarilo vypočuť vodiča poľského kamiónu, informuje dnes spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

O ďalšej obeti informovala dnes ráno hovorkyňa ostravskej polície Gabriela Holčáková. "V noci zomrela tretia obeť vlakového nešťastia. Ešte v stredu večer bol vykonaný výsluch podozrivého vodiča nákladného vozidla. K úkonu bol prizvaný tlmočník a vodič sa k udalosti vyjadril," uviedla hovorkyňa.

 

Zo všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti obvinili dnes dopoludnia 50-ročného vodiča poľského kamióna, ktorý v stredu ráno vošiel na železničné priecestie v českom meste Studénka, okres Nový Jičín, kde ho uväznili závory a následne do neho v plnej rýchlosti vrazil rýchlik Pendolino.


Poliakovi hrozí až desať rokov väzenia a polícia podá návrh na jeho vzatie do väzby, informuje spravodajský server Novinky.cz. 


"Bolo začaté trestné stíhanie proti 50-ročnému cudziemu štátnemu príslušníkovi a v najbližších minútach sa vykoná jeho výsluch," informoval kriminalista Radim Wita. 


Polícia odmietla poskytnúť konkrétnejšie informácie o tom, ako sa obvinený obhajoval. "Ako podozrivý sa nám už vyjadril a k nehode vypovedal, nebudeme však zverejňovať, čo povedal," uviedol Wita. 


Na priamu otázku, či vodič vošiel do priecestia preto, že v ostrom slnečnom svetle prehliadol svetlá, alebo výstražné znamenia videl, avšak rozhodol sa riskovať, vyšetrovateľ takisto neodpovedal. 


"Nič nenasvedčuje tomu, že by na prejazd vošiel úmyselne za účelom toho, aby vozidlo vystavil zrážke s vlakom." 


Polícia s najväčšou pravdepodobnosťou podá podľa Wita návrh na vzatie obvineného do väzby. "S ohľadom na trest, ktorý mu hrozí, existuje reálne nebezpečenstvo, že by sa mohol vyhýbať trestnému stíhaniu." 


Obvinený poľský vodič kamióna prevážajúceho plechy nemal doposiaľ podľa slov vyšetrovateľa na českých cestách problémy so zákonom. 
S poľským kamiónom prevážajúcim plech sa v stredu ráno na železničnom priecestí v Studénke zrazil v plnej rýchlosti vlak Pendolino. Vodič nákladného vozidla vošiel do priecestia i napriek rozsvieteným výstražným svetlám. Vlak po náraze vozidlo rozmetal a utrhol mu kabínu. 


Úmrtie pacienta potvrdil aj hovorca Fakultnej nemocnice Ostrava Tomáš Oborný. "V prípade ostatných troch ťažko zranených sa zdravotníkom darí ich stav zvládať, situácia je však naďalej vážna," doplnil Oborný. Celkovo vo fakultnej nemocnici v Ostrave prijali deväť zranených, z ktorých štyroch prepustili do domácej starostlivosti. Ďalší dvaja boli v kritickom stave a dvaja v stave veľmi a jeden v stredne vážnom. Zvyšných z celkovo 18 zranených cestujúcich z vlaku previezli do novojičínskej nemocnice.

 

img


Vlak Pendolino sa na železničnom priecestí v Studénke v plnej rýchlosti v stredu ráno zrazil s poľským kamiónom prevážajúcim plech. Vodič nákladného vozidla vošiel do priecestia i napriek rozsvieteným výstražným svetlám. Vlak po náraze vozidlo rozmetal a utrhol mu kabínu.


Na mieste tragédie prišli o život dvaja cestujúci vlaku vo veku 39 a 49 rokov, tretí človek zraneniam podľahol v noci nadnes v nemocnici a 18 ľudí utrpelo zranenia.


Nešťastie sa stalo neďaleko miesta, kde v roku 2008 vlak EuroCity narazil do zrúteného mostného pilieru. Pri havárii vtedy zomrelo osem ľudí, dodali Novinky.cz.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona