Železničná spoločnosť verí, že dobre vybrala novú wi-fi do vlakov

NETKY.SK • 26 Január 2017, 14:30 • 2 min
Železničná spoločnosť verí, že dobre vybrala novú wi-fi do vlakov

BRATISLAVA – Novú wi-fi technológiu, ktorú aktuálne začína testovať štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) vo svojich vlakoch, nechce podľa riaditeľa úseku ekonomiky spoločnosti Patrika Horného používať len pre ľudí, ale aj na riadenie svojej siete.

slovakia

left justify in out

"To je takisto súčasť našej stratégie - lepšie riadiť sieť. Na to potrebujeme silné, stabilné wi-fi," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave Horný.

 

Reagoval tak na kritiku na cenu nového internetového pripojenia. Podľa informácií, ktoré priniesol ako prvý Denník N by malo totiž nové internetové pripojenie vyjsť na jeden vagón približne 20.000 eur. Doteraz používaná wi-fi vo vlakoch stojí podľa denníka zhruba 3000 eur na vagón. "Keď som počul, že to stojí 20.000 eur, tiež som sa najprv divil, ale v industriálnych podmienkach tieto veci stoja peniaze. Takže verím, že sme vybrali dobre," konštatoval Horný.

 

Zároveň podľa neho nie je pravda, že sa firma na pilotnú fázu tohto projektu vyberala bez súťaže. "Robili sme súťaž, tri firmy boli súčasťou výberového konania," dodal. ZSSK začína testovať novú technológiu šírenia wi-fi signálu v pilotnom projekte v 20 vagónoch, v prvom rade v medzinárodnej doprave. Následne chce vypísať súťaž na montáž tejto technológie do približne 200 ďalších vozňov. "Uvidíme, aká cena vyjde potom, keď objednáme 200 vozňov," doplnil Horný.

 

Nová technológia má podľa dopravcu napríklad umožniť využitie dátového signálu potenciálne až od ôsmich operátorov a pripojenie viac ako 100 cestujúcich v jednom vagóne bez zmeny kvality dodávaného signálu. Dôležitá je tiež aj spôsobilosť zariadení pracovať v náročnej železničnej prevádzke, kde musia pracovať pri vysokých rýchlostiach vlakov, v prostredí s elektrickými výbojmi spôsobenými elektrickým vedením nad vagónmi a podobne.

 

V pilotnom režime dopravca využije vysúťažené riešenie od výrobcu Huawei, ktoré dodá a namontuje spoločnosť WDS Solution. Podľa Denníka N zaplatí dopravca za nové wi-fi zariadenia do 20 vozňov a dvojročnú záruku 408.000 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Cena na jeden vozeň tak vychádza na zhruba 20.000 eur bez DPH. Keď dodával wi-fi zariadenia do vlakov Slovak Telekom, podľa denníka platila štátna firma podľa zmluvy uzavretej koncom roka 2014 menej ako 3000 eur na vozeň. Podľa odborníkov, ktorých oslovil denník, by sa pritom nová technológia dala obstarať lacnejšie.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies