Železničná spoločnosť už začala registráciu na bezplatnú prepravu vo vlakoch

NETKY.SK • 28 Október 2014, 14:52 • 2 min
Železničná spoločnosť už začala registráciu na bezplatnú prepravu vo vlakoch

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) už začala s registráciou oprávnených cestujúcich na bezplatnú prepravu vo vlakoch objednávaných štátom vo verejnom záujme.

slovakia

left justify in out

Ako informoval štátny vlakový osobný prepravca, po registrácii a overení potrebných dokladov v osobných pokladniciach dostanú záujemcovia preukaz na počkanie v 85 staniciach vybavených systémom na komplexné vybavenie cestujúcich (KVC). Registrácia cez pokladnice bez tohto systému je možná v 67 malých staniciach a preukaz bude vydaný do troch pracovných dní od podania žiadanky. Zoznamy staníc, kde sa možno zaregistrovať, je zverejnený na webe ZSSK (slovakrail.sk).

 

Cestujúci s nárokom na bezplatnú prepravu vlakmi budú mať po zaregistrovaní vytvorené konto a na základe neho získajú preukaz s 2D kódom. To má pri výdaji lístka zrýchliť vybavenie ľudí. Preukaz oprávňuje vybrať si cestovný lístok s nulovou hodnotou na konkrétnu trasu. Vo vybraných diaľkových vlakoch, čiže rýchlikoch, bude bezplatné cestovanie viazané aj na konkrétny vlak. V regionálnych osobných vlakoch bude možné využívať ktorýkoľvek vlak v určený deň. 

 

Nulový lístok bude ZSSK vydávať v pokladniciach, resp. vo vlakoch dočasne do konca marca 2015 aj len na preukaz totožnosti. Dôchodcovia budú môcť do 11. januára získať lístky vo vlaku bez prirážky a po tomto termíne s prirážkou. Výnimka pre vydanie lístka vo vlaku sa týka cestujúcich, ktorí nastúpia v staniciach a zastávkach, kde nie je pokladnica. 

 

Pre deti do šesť rokov nie je nutná registrácia, preukaz ani lístok. Dospelý môže mať so sebou neobmedzený počet detí tohto veku. Deti od šesť do pätnásť rokov potrebujú k registrácii cestovný pas alebo rodný list, preukaz totožnosti zákonného zástupcu a fotografiu. Preukaz pre dieťa do 15 rokov, umožňujúci kúpiť nulový lístok na jednotlivé cesty, neoprávňuje na bezplatné cesty vlakom do a zo školy. 

 

Žiaci a študenti do 26 rokov s čipovou kartou potrebujú pri registrácii preukaz totožnosti a preukaz študenta vydaný školou. Na počkanie dostanú preukaz zákazníka, vo vlaku predložia nulový lístok na bezplatnú prepravu a čipovú kartu. Žiaci a študenti bez čipovej karty pri registrácii predložia preukaz totožnosti, fotografiu a školou potvrdenú žiadanku, resp. preukaz ZSSK, ak ho už majú. Na počkanie získajú preukaz pre žiaka/študenta. Ten môžu dostať aj študenti s čipovou kartou, ak nemajú aktivovanú dopravnú časť a chcú využívať mesačné lístky na bezplatnú prepravu. Vo vlaku predložia cestovný lístok a preukaz s fotografiou. 

 

Žiaci a študenti môžu používať lístky na jednotlivé cesty za akýmkoľvek účelom na rôznych tratiach. Žiaci základných škôl môžu využívať ročné časové lístky, stredoškoláci a vysokoškoláci mesačné lístky s platnosťou aj cez voľné dni a prázdniny na dochádzku medzi bydliskom a miestom sídla školy a späť. Časové lístky platia do 160 kilometrov a povolené trate budú uvedené v žiackom preukaze. 

 

Dôchodcovia do 62 rokov pri registrácii okrem preukazu totožnosti potrebujú potvrdenie od Sociálnej poisťovne o výplate dôchodkových dávok (nie staršie ako 30 dní) a farebnú fotografiu. Získajú preukaz pre poberateľa dôchodku do 62 rokov a vo vlaku predložia nulový lístok a preukaz s fotografiou. Dôchodcom vo veku 62 a viac rokov pri registrácii postačí občiansky preukaz. Môžu sa rozhodnúť, či si na preukaz zákazníka dajú aj fotografiu pre zjednodušenie cestovania. 

 

Bezplatná preprava bude podľa rozhodnutia vlády možná od 17. novembra vo vozňoch 2. triedy v regionálnych a diaľkových vlakoch. Neplatí to pre komerčné vlaky InterCity na trase Bratislava - Košice a späť ani v prihraničných úsekoch, od poslednej stanice, zastávky v SR, kde vlaky pravidelne zastavujú, po štátnu hranicu. Nárok na bezplatnú prepravu majú deti do 15 rokov, žiaci a študenti do 26 rokov, poberatelia starobného, predčasného, sirotského, vdovského, invalidného a sociálneho dôchodku do 62 rokov, ako aj starobní dôchodcovia od 62 rokov. Už teraz môžu vlakmi cestovať zadarmo deti do šesť rokov a dôchodcovia nad 70 rokov. Bezplatne tak bude môcť vlaky využívať spolu vyše 2,5 mil. ľudí. Právo na to budú mať aj obyvatelia z krajín Európskej únie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies