Železničiari zrušili tender na prenájom tridsiatich vozňov

NETKY.SK • 12 Január 2016, 10:20 • 2 min
Železničiari zrušili tender na prenájom tridsiatich vozňov

BRATISLAVA - Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) zrušila verejnú súťaž na prenájom tridsiatich klimatizovaných lôžkových vozňov. Zdôvodnila to tým, že neboli predložené viac než dve ponuky.

slovakia

left justify in out

Štátny osobný vlakový dopravca oznámil zrušenie tendra vo Vestníku verejného obstarávania. Predpokladaná cena za prenájom vozňov na desať rokov bola takmer 36,7 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (44 mil. eur vrátane dane). Súčasťou prenájmu vozňov pre vnútroštátnu a medzinárodnú železničnú osobnú dopravu od nového grafikonu vlakovej dopravy 2015/2016 mala byť opcia na päť rokov na každý vozeň. ZSSK vyhlásila súťaž vlani v auguste, pričom lehota na predkladanie ponúk bola 30. septembra a pri výbere dodávateľa mala byť použitá elektronická aukcia.


Prenájmom tridsiatich klimatizovaných lôžkových vozňov malo byť v parku ZSSK zrušených tridsať neklimatizovaných lôžkových vozňov, ktoré mali byť odpredané ako šrot. ZSSK sa Českým dráham (ČD) zaviazala, že od zmeny grafikonu vlakovej dopravy 2015/2016 (13. decembra 2015) zabezpečí v česko-slovenskej preprave prevádzku klimatizovanými lôžkovými vozňami aj vykrytie potreby vo vlakoch a na tratiach ČD namiesto neklimatizovaných vozňov ČD minimálne na päť rokov. A to je podľa ZSSK možné zabezpečiť len prenajatím vozňov, pretože spoločnosť nedisponuje dostatočným počtom vlastných klimatizovaných vozňov.


Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jedným z troch nástupníckych podnikov bývalých jednotných železníc, má základné imanie 212,441 mil. eur, jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR. Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky ministerstva a prevádzkuje InterCity vlaky na vlastné náklady bez podpory štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona