Železnice vlani prepravili 46 miliónov ľudí, tržby im stúpli o 6,5 %

NETKY.SK • 13 Marec 2012, 08:24 • 2 min
Železnice vlani prepravili 46 miliónov ľudí, tržby im stúpli o 6,5 %

eleznice vlani prepravili 46 miliónov ľudí, tržby im stúpli o 6,5 % - Doprava Počas minulého roka prepravili železnice na Slovensku spolu takmer 46 miliónov cestujúcich. Ich počet tak stúpol oproti roku 2010 o vyše dve percentá.

slovakia

left justify in out

img

Počas minulého roka prepravili železnice na Slovensku spolu takmer 46 miliónov cestujúcich. Ich počet tak stúpol oproti roku 2010 o vyše dve percentá. Štátnemu osobnému dopravcovi Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) súčasne stúpli tržby z predaja lístkov o približne 6,5 % oproti predchádzajúcemu roku.
      "Tržby presiahli 83,5 milióna eur, čo predstavuje medziročný nárast o približne 6,5 %," vyčíslil pre TASR riaditeľ odboru komunikácie ZSSK Alexander Buzinkay. Za rastom tržieb v minulom roku je aj zvýšenie cestovného, ku ktorému dopravca pristúpil. Ceny lístkov zdraželi v priemere o 10 %, pri kratších vzdialenostiach do 50 km išli ceny hore výraznejšie, v priemere o 40 %. 
      Podľa údajov železničiarov za minulý rok rástla súčasne aj priemerná prepravná vzdialenosť. "To znamená, že rástol počet cestujúcich na dlhšie trate," dodal Buzinkay. Výraznejšia zmena v prípade cestujúcich v regionálnej doprave podľa neho nenastala, a to aj napriek redukcii a zrušeniu niektorých spojov a liniek. 
      Na rok 2012 dopravca odhaduje, že prepraví menej cestujúcich ako vlani, približne 44,2 milióna. "Pokles spôsobí odovzdanie dopravného výkonu na trati z Bratislavy cez Dunajskú Stredu do Komárna inému dopravcovi," opísal Buzinkay. Ohliadnuc od toho ale železnice počítajú s nárastom počtu cestujúcich vo vlakoch aj v tomto roku.
      Množstvo cestujúcich by malo podľa Buzinkaya v tomto roku ovplyvňovať najmä zvyšovanie úrovne cestovania obnovou vozového parku. "Tohto roku sa uvedie do prevádzky spolu 17 nových vlakových jednotiek," uviedol. Naďalej by sa mali modernizovať staršie vagóny a dopravca sľubuje napríklad aj lepšie služby vo vlakoch.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona