Železnice v USA nemajú najlepšie vyhliadky do budúcnosti: Prezident Donald Trump ich považuje za pozostatok z minulosti

NETKY.SK • 28 Máj 2017, 13:15 • 2 min
Železnice v USA nemajú najlepšie vyhliadky do budúcnosti: Prezident Donald Trump ich považuje za pozostatok z minulosti

WASHINGTON - Železnice v USA nemajú najlepšie vyhliadky do budúcnosti - prezident Donald Trump ich považuje za pozostatok z minulosti a navrhuje im zoškrtať rozpočet.

slovakia

left justify in out

V návrhu rozpočtu krajiny na budúci rok, ktorý Biely dom zverejnil tento týždeň, je uvedené, že diaľkové železničné spoje sú "pozostatkom z čias, keď bola železnica jedinou životaschopnou možnosťou transkontinentálnej dopravy".

 

Administratíva si myslí, že spoločnosť Amtrak, ktorá prevádzkuje diaľkové spoje, by sa mala zamerať na kratšie spoje v hustejšie obývaných oblastiach, napríklad medzi Washingtonom a Bostonom.

 

Kritici tohto návrhu ale argumentujú, že ľudia v odľahlejších častiach krajiny pozdĺž železničných tratí sú od vlakov životne závislí.

 

"Tieto komunity vskutku závisia na vlakoch ako na ekonomickej životnej tepne. Existujú malé mestá, vidiecke komunity – ironicky sú to tie isté komunity, ktoré dostali Trumpa do Bieleho domu –, kde ľudia nemajú miestne letisko. Ten jeden vlak za deň je často ich jedinou alternatívou k šoférovaniu," povedal pre denník Washington Post predseda Národného združenia cestujúcich železnicami (NARP) Sean Jeans-Gail.

 

Návrh rozpočtu počíta s celkovým krátením federálneho financovania infraštruktúry. Trump je presvedčený, že viac by mali investovať štáty, mestá a najmä súkromné firmy. Kritici ale upozorňujú, že odľahlé železničné trate či malé letiská nikdy neprilákajú súkromných investorov, pretože nie sú ziskové.

 

Administratíva navrhuje pre ministerstvo dopravy 76 miliárd dolárov. Väčšina z toho - 59,6 miliardy - však pôjde len na mzdy a povinné programy. Na ostatné dopravné projekty zostáva 16,2 miliardy dolárov, čo je o takmer 13 percent menej než v tomto roku.

 

Napríklad na výstavbu novej infraštruktúry má ísť o 928 miliónov menej a na diaľkové železničné spoje o 630 miliónov menej. O 175 miliónov dolárov menej majú dostať aj malé, miestne letiská. Podľa Amerického združenia verejnej dopravy (APTA) je ohrozených 50 projektov verejnej dopravy v 23 štátoch.

 

"Pozerám sa na trosky, z ktorých sa už len dymí," skomentoval návrh rozpočtu Jeans-Gail.

Rozpočet musí ešte schváliť Kongres; zaoberať by sa ním mal začať na budúci týždeň.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies