Železnice Slovenskej republiky vypovedali nájomnú zmluvu developerovi, ktorý mal rekonštruovať okolie Hlavnej stanice

NETKY.SK • 20 September 2017, 07:59 • 2 min
Železnice Slovenskej republiky vypovedali nájomnú zmluvu developerovi, ktorý mal rekonštruovať okolie Hlavnej stanice

BRATISLAVA – Developer, ktorý mal dokončiť rekonštrukciu Hlavnej stanice, ktorá je hanbou Slovenska už dlhé roky, spochybňuje výpoveď nájmu pozemkov.

slovakia

left justify in out

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré s developerom podpísali zmluvu o rekonštrukcii okolia stanice ešte v roku 2006, momentálne dúfajú, že modernizáciu budú schopní uskutočniť vo vlastnej réžii. Spoločnosť Transprojekt prisľúbil, že predstaničné námestie opraví za 175-miliónov eur, no s prácami do dnešného dňa ani len nezačali, pričom bol projekt schválený a všetky potrebné dokumenty povoľujúce realizáciu boli vydané v auguste 2010.

 

Hlavným dôvodom prečo ŽSR vypovedali zmluvu spoločnosti nie je neustále odkladanie rekonštrukcie, ale ich vlastnícka štruktúra. Spoločnosť sa aj napriek mnohým výzvam nezapísala do registra partnerov verejného sektora, tzv. protischránkového registra.


„Verím, že týmto rozhodnutím sa nám rozviažu ruky a môžeme samostatne rozhodovať a konať vo veci rekonštrukcie hlavnej stanice v Bratislave, ktorá je dnes v stave, ktorý nezodpovedá úrovni modernej železničnej stanice,“ povedal generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy. Vysvetľuje, že každodenne sa stretávajú so sťažnosťami cestujúcich na zastaranú stanicu. „Odstúpiť od zmluvy sme sa rozhodli po zvážení všetkých okolností,“ dodal.

 

img

 

Taktiež dodal, že vypovedanie zmluvy nijakým spôsobom neovplyvňujú vzťahy či zmluvy uzavreté medzi developerom a hlavným mestom. Transprojekt má prenajaté pozemky aj od mesta, ktoré boli taktiež predmetom rekonštrukcie. Mesto sa minulý rok developerovi zmluvu nepredĺžiť, pretože do dohodnutého termínu neodovzdal zrekonštruovanú stanicu. V terajšej situácii sa dá len veľmi ťažko odhadnúť, kedy konečne dôjde k samotnej modernizácii stanice. ŽSR má v tejto chvíli dve možnosti, buď požiadajú vládu o uvoľnenie finančných zdrojov z rozpočtu alebo vyhlásia novú súťaž. Najväčšie zdržanie môže priniesť súdny spor medzi developerom a štátom, kedy sa spoločnosť môže domáhať vzniknutej finančnej škody.  

 

„Vypovedanie zmluvy považujeme za krok pod vplyvom lobingu zo strany skupiny, u ktorej dlhodobo evidujeme silný záujem získať do vlastníctva toto developersky atraktívne územie,“ uviedla hovorkyňa Transprojektu Mária Adamová s tým, že vzniknutú situáciu už posudzujú ich právni zástupcovia. Spoločnosť dôvod vypovedania zmluvy považuje za neoprávnený a tvrdí, že sa do registra zapísať nemusela.

 

img

 

Zákon však hovorí inak. Podmieňuje zapísanie sa do registra každého jedného podnikateľa, ktorý s štátom obchoduje jednorazovo aspoň za 100-tisíc eur ročne a opakovane v súhrnne aspoň za 250-tisíc eur ročne. ŽSR v minulosti informovali, že v roku 2015 Transprojekt zaplatil na nájomnom 102-tisíc eur. V prípade, že súd bude posudzovať výšku nájomného ako jednorazový príjem, developer bol povinný zapísať sa do protischránkového registra a výpoveď je opodstatnená. Ak však súd vyhodnotí, že pre developera platí 250-tisícový limit, vypovedanie zmluvy je práve naopak protiprávna.

 

ŽSR tento rok plánujú aspoň čiastočnú rekonštrukciu hradenú z ich vlastných prostriedkov. Chcú zmodernizovať podchody a postaviť výťahy pre imobilných cestujúcich na všetky nástupiská. „V pláne máme aj prerobenie starej časti reštaurácie na modernú čakáreň. Zároveň by sme chceli presunúť pokladnice do existujúcej reštaurácie, zmeniť opláštenie či zmodernizovať prístavbu. Na to však musíme nájsť peniaze,“ dodal Erdössy.

 



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona