Železnice dajú na podporu prevádzky informačného systému SAP takmer 3 milióny eur

NETKY.SK • 29 Marec 2016, 13:19 • 2 min
Železnice dajú na podporu prevádzky informačného systému SAP takmer 3 milióny eur

BRATISLAVA - Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) chcú na poskytovanie podpory a údržby prevádzky informačného systému SAP a rozvoj jeho produktov vynaložiť 2,835 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (3,4 mil. eur vrátane dane).

slovakia

left justify in out

Štátny správca železničnej infraštruktúry pridelil zákazku spoločnosti Tory Consulting, a. s. Košice cez rokovacie konanie bez uverejnenia oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania z dôvodu ochrany výhradných práv. Vyplýva to z oznámenia železníc o dobrovoľnej transparentnosti ex ante. Predpokladaná cena bola 2,85 mil. eur bez dane.


Železničiari využívajú túto službu v rámci zmluvy s Tory Consulting od 1. apríla 2005. Dodávateľ na základe špecifických potrieb realizoval a odovzdal do produktívnej prevádzky významné rozšírenia, modifikácie systému a rozhrania na externé systémy, na ktoré má autorské práva. Celkovo bolo vyvinutých vyše dvesto programov, z ktorých považujú železnice 191 ako kritické.

 

"Realizácia ďalších zmien v systéme podľa požiadaviek obstarávateľa nie je možná bez zásahu do vyvíjaných rozšírení, modifikácií a rozhraní a môže zapríčiniť znefunkčnenie celého systému. Nositeľom autorských práv na rozšírenia a rozhrania systému SAP vo všetkých používaných vzájomne prepojených moduloch SAP je v súlade s autorským zákonom dodávateľ s tým, že obstarávateľovi bolo udelené právo vyvinuté rozšírenia a rozhrania používať," oznámili železnice.

 

Tie potrebujú zabezpečiť kompatibilitu obstarávaného plnenia s existujúcim systémom, ktorým disponujú. Zabezpečenie služieb podpory produktívnej prevádzky pre informačný systém je nevyhnutné z dôvodu zabezpečenia dostupnosti a funkčnosti systému.


ŽSR uzatvorili s Tory Consulting ešte v júni 2012 zmluvu o poskytovaní služieb podpory a údržby prevádzky systému SAP ECC a rozvoja jeho produktov za 5,7 mil. eur bez dane (6,84 mil. eur vrátane dane). Zmluva je platná do 30. júna 2016.


Železnice Slovenskej republiky vznikli 1. januára 1993 a v Obchodnom registri SR sú zapísané od 31. decembra 1993 ako nástupca štátneho podniku. Na základe transformácie a reštrukturalizácie sa od 1. januára 2002 od ŽSR oddelila osobná a nákladná doprava. Podnik má základné imanie 800,17 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies