Železnice chcú za päť rokov investovať do regionálnej dopravy vyše 700 miliónov eur

NETKY.SK • 20 Apríl 2017, 17:17 • 2 min
Železnice chcú za päť rokov investovať do regionálnej dopravy vyše 700 miliónov eur

BRATISLAVA - Štátny dopravca Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) chce v nadchádzajúcich piatich rokoch investovať vyše 700 miliónov eur predovšetkým do modernizácie vlakov v rámci regionálnej dopravy.

slovakia

left justify in out

"Chceme, aby železničná doprava ostala kľúčovou dopravnou platformou mobility v regiónoch. Preto v nadchádzajúcich piatich rokoch chceme investovať viac ako 700 miliónov eur do jej modernizácie," avizoval dnes generálny riaditeľ ZSSK Filip Hlubocký na konferencii v Bratislave na tému Aktuálne výzvy v regionálnej osobnej železničnej doprave. Podujatie organizovala ZSSK pod záštitou rezortu dopravy.

 

"Len rýchle, spoľahlivé a moderné vlaky pritiahnu cestujúcich na koľaje," dodal Hlubocký. Od roku 2008 investovala ZSSK podľa jeho slov do regionálnej dopravy viac ako 500 miliónov eur. V nasledujúcich rokoch sú podľa spoločnosti investície smerované najmä do nákupu ucelených vlakových súprav, do modernizácie vozňového parku a do budovania regionálnych prevádzkovo-údržbárskych centier.

 

V Košickom kraji by sa tak malo zmodernizovať 47 lokomotív regionálnej dopravy a vybudovať prevádzkovo-údržbárska základňa v Košiciach. Čo sa týka regiónu Prešova, tu sa majú obnoviť rušne a dieselová lokomotíva pre tatranskú zubačku a v Humennom má vzniknúť prevádzkovo-údržbárska základňa.

 

Pre Žilinský samosprávny kraj má dopravca naplánovaný nákup 25 elektrických vlakových súprav a vybudovanie prevádzkovo-údržbárskej základne v Žiline. Do Banskobystrického samosprávneho kraja by sa malo nakúpiť 21 dieselových vlakových súprav a zmodernizovať 30 vozňov regionálnej dopravy. Vybudovať sa má tiež prevádzkovo-údržbárska základňa vo Zvolene.

 

Trenčiansky kraj by mal získať štyri dieselové koľajové vozidlá do regionálnej dopravy, Nitriansky samosprávny kraj 10 dieselových vlakových súprav a tiež by v Nových Zámkoch mala vzniknúť prevádzkovo-údržbárska základňa.

 

Čo sa týka Trnavského kraja, preň sa má nakúpiť 15 dieselových vlakových súprav a pre Bratislavský samosprávny kraj to má byť 10 dieselových vlakových súprav. Zároveň sa má v Bratislave vybudovať prevádzkovo-údržbárska základňa.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies