Zelenskyj žiada sprísnenie sankcií voči Rusku, dôvod je „plynová vojna“

NETKY.SK • 27 Júl 2022, 08:11 • 2 min
Zelenskyj žiada sprísnenie sankcií voči Rusku, dôvod je „plynová vojna“

KYJEV – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval na sprísnenie protiruských sankcií v reakcii na zníženie dodávok plynu zo strany Ruska.

slovakia

left justify in out

Vo videopríhovore zverejnenom na sieti Facebook v noci na stredu Zelenskyj uviedol, že Rusko zámerne obmedzuje dodávky zemného plynu, aby vyvolalo v Európe „cenový teror“. „Moskva pomocou Gazpromu (ruského plynárenského koncernu) robí všetko pre to, aby bola nadchádzajúca zima pre európske krajiny čo najkrutejšia. Na teror treba odpovedať - mali by byť uvalené sankcie,“ apeloval Zelenskyj.

 

      

Ako dobrý príklad uviedol Britániu, ktorá v utorok oznámila uvalenie sankcií na ďalšie desiatky jednotlivcov a organizácií. 

 

„Toto je správny trend a som vďačný Británii za jej pokračujúcu tvrdosť v otázkach sankcií. Toto je príklad, ktorý by mali napodobňovať všetci ostatní v západnom svete,“ vyhlásil Zelenskyj podľa britskej stanice BBC.
      

Sumarizoval aj situáciu na fronte, keď informoval, že ruské jednotky v utorok opäť zasiahli Odeskú oblasť. Kritizoval, že útok, pri ktorom boli opäť zasiahnuté civilné objekty, sa uskutočnil raketami určenými na ničenie vojnových lodí a iných významných cieľov. Zelenskyj prisľúbil odvetu za útoky tohto druhu. Zdôraznil, že „neustále terorizovanie Charkova a priľahlej oblasti, Mikolajiva a miest a dedín Záporožskej, či Dnepropetrovskej oblasti, Donbasu, Sumskej a Černihivskej oblasti – okupantom len tak neprejde“.
 

img

      

Poukázal tiež na to, že ruský štát už štyri mesiace neposkytuje svojim občanom žiadne informácie – dokonca ani cenzurované – o stratách ruskej armády vo vojne na Ukrajine.  Dodal, že podľa Kyjeva má ruská armáda už takmer 40 000 padlých. Uviedol, že desiatky ďalších ruských vojakov boli počas vojny na Ukrajine zranené alebo zmrzačené.

 

img

      

Britská stanica BBC pripomenula, že v časoch vojny nie je okamžite možné overovať informácie predstaviteľmi úradov. Informovala, že počet zabitých ruských vojakov, ako ho uvádza Zelenskyj a ukrajinský generálny štáb, je vyšší ako straty ZSSR a Ruska v troch vojnách – afganskej a dvoch čečenských – dohromady.

 

img

      

BBC vedie svoj vlastný súpis obetí z radov ruskej armády a jej zoznam má nateraz viac ako 5 000 mien. Sú v ňom však len osoby, ktorých smrť bola hodnoverne potvrdená.

 

 

Možno vás zaujme: Rusko by mohlo zasiahnuť do volieb v Taliansku, varuje šéf Demokratickej strany
        



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies