Zelenskyj žiada od Európy financie na obnovu Ukrajiny

NETKY.SK • 20 August 2022, 09:42 • 2 min
Zelenskyj žiada od Európy financie na obnovu Ukrajiny

KYJEV - Podľa Volodymyra Zelenského je potrebné začať Ukrajine pomáhať už teraz, nie až keď skončí vojna.

slovakia

left justify in out

Primátori ôsmich európskych veľkomiest – Marseille, Lyonu, Atén, Florencie, Helsínk, Osla, Rigy a Tirany pricestovali v piatok do Kyjeva a v prítomnosti ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ratifikovali memorandum o porozumení na podporu udržateľnej obnovy ukrajinských miest. Na svojom webe o tom v noci na sobotu informoval denník Le Monde.

Asociácia európskych miest Eurocities plánuje združiť viac ako 200 veľkých európskych miest, ktoré by potom s ukrajinskými partnerskými mestami realizovali projekty na rekonštrukciu objektov zničených alebo poškodených v dôsledku ruskej vojenskej agresie.
 

img

 

Zelenskyj v príhovore k delegácii Eurocities označil za dôležité, aby sa s obnovou na Ukrajine začalo nie po vojne, ale práve teraz. Je potrebné zabezpečiť humanitárne opatrenia, ktoré ľuďom na Ukrajine vrátia normálny život." zdôraznil.

Ukrajinský prezident vyjadril európskym mestám vďaku za útočisko, ktoré poskytli ukrajinským občanom núteným utiecť pred vojnou.

 

img

 

Zároveň poznamenal, že ukrajinské vedenie sa snaží vytvárať podmienky pre návrat Ukrajincov domov. Preto je podľa jeho názoru veľmi dôležité znovu otvárať školy, škôlky, univerzity a pomáhať ľuďom renovovať ich domy zničené v dôsledku ruskej agresie.

Upozornil však, že pre ukrajinský rozpočet je obnova vojnou zničenej krajiny veľmi ťažká, pretože takmer všetky prostriedky sa vynakladajú na posilnenie armády.Takže budeme vďační za vašu pomoc," poznamenal Zelenskyj.

Asociácia európskych miest Eurocities je politická platforma, ktorá združuje samosprávy viac ako 150 najväčších miest v Európe a viac ako 50 partnerských miest. V členských mestách žije takmer 140 miliónov občanov v 38 krajinách. Členmi asociácie z Ukrajiny sú Kyjev, Ľvov, Odesa a Charkov.

 

Z domova: Remišová: „Keď si Slováci znížia kúrenie, ušetria, a pomôžu Ukrajine!"



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies