Zelenskyj zavedie novú susedskú politiku. Čo chce odstrániť?

NETKY.SK • 23 Máj 2022, 06:09 • 2 min
Zelenskyj zavedie novú susedskú politiku. Čo chce odstrániť?

KYJEV - Ukrajinský prezident v najnovšom príhovore tiež povedal, že sa rozprával s britským premiérom Borisom Johnsonom o zvýšení objemu exportu najmä poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny a dovoze palív.

slovakia

left justify in out

Volodymyr Zelenskyj vyzdvihol dobré vzťahy so susedným Poľskom. Sú založené na úprimnosti, sú bez sporov a starého konfliktného dedičstva, uviedol v najnovšom videopríhovore zverejnenom v noci na pondelok na oficiálnej stránke svojho úradu, na ktorý sa odvoláva agentúry DPA.

 

img

 

„Toto je úspech. Historický úspech našich národov. Chcem, aby sa bratstvo medzi Ukrajincami a Poliakmi zachovalo navždy,“ povedal Zelenskyj. Avizoval, že podpísal dekrét o zavedení nového vyznamenania, aby sa poďakoval mestám partnerských krajín, ktoré jeho krajine najviac pomohli. Prvým takýmto mestom sa stal poľský Rzeszów.

 

Informoval o príprave návrhu zákona, ktorý bude zrkadlovým obrazom zákona týkajúceho sa občanov Ukrajiny utekajúcich pred vojnou a dočasne sa zdržiavajúcich v Poľsku. Tí dostali de facto a de iure rovnaké príležitosti ako Poliaci. „Bude správnym gestom prijať takýto zákon na Ukrajine. Nech občania Poľska nikdy nebudú musieť využiť takýto zákon. Ukážme však svoju vďačnosť a úctu,“ konštatoval ukrajinský prezident.

 

Prečítajte si tiež: Rusko by malo byť finančne zodpovedné za škody na Ukrajine, vyhlásil Zelenskyj

 

Podľa neho prijali rozhodnutie, ktoré zásadne zmení režim na hraniciach s Poľskom. Konkrétne ide o spoločnú colnú kontrolu, ktorá výrazne obmedzí korupciu. „Je to začiatok našej integrácie do spoločného colného priestoru Európskej únie,“ povedal Zelenskyj.

 

Novú susedskú politiku chce zaviesť aj s inými krajinami. „Musíme vyriešiť spory a z našich súčasných vzťahov so všetkými susedmi Ukrajiny, ktorí nás rešpektujú a nie sú okupantmi nášho štátu, odstrániť tlak minulosti.“

 

img

 

Počas tohto týždňa bude mať sériu bilaterálnych rokovaní s predstaviteľmi ďalších krajín a v pondelok sa prihovorí účastníkom Svetového ekonomického fóre v Davose.

 

Andrzej Duda sa stal v nedeľu prvým zahraničným prezidentom, ktorý osobne vystúpil s prejavom v ukrajinskej Najvyššej rade, odkedy Rusko spustilo vojenskú inváziu na Ukrajinu. Duda okrem iného povedal, že invázia si vyžaduje novú dohodu o partnerstve medzi Poľskom a Ukrajinou.

 

K téme: Hlavný vyjednávač Kyjeva odmietol prímerie aj akékoľvek ústupky. Situácia v Donbase je mimoriadne ťažká



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona