Zelenskyj sa poďakoval EÚ za podporu

NETKY.SK • 25 Marec 2022, 08:11 • 2 min
Zelenskyj sa poďakoval EÚ za podporu

BRUSEL – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v noci na piatok prihovoril lídrom EÚ, ktorí sa zišli na dvojdňovom summite v Bruseli. Opísal skazu, ktorú v jeho krajine napáchalo Rusko a poďakoval sa Európe za jej podporu Ukrajine.

slovakia

left justify in out

Následne však svojím charakteristickým priamočiarym spôsobom európskym lídrom odkázal, že konali príliš neskoro na to, aby Rusko zastavili, približuje stanica BBC. „Uvalili ste sankcie, sme vďační. Sú to silné kroky... Bolo to však trochu neskoro,“ povedal ukrajinský prezident vo videoprejave s tým, že ak by boli voči Rusku zavedené preventívne sankcie už predtým, možno by vojnu nezačalo.

 

img

 

Zelenskyj tiež naznačil, že ak by bol projekt plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) zablokovaný už skôr, Rusko by „nevytvorilo plynovú krízu“. Ukrajinský prezident ďalej na Úniu apeloval, aby odobrila žiadosť o členstvo zo strany Ukrajiny. „V tomto vás prosím - neurobte to neskoro,“ povedal. Zelenskyj v prejave vyzdvihol mnohé krajiny, ktoré stoja pri Ukrajine, vrátane Poľska, Estónska, Česka či Talianska, uvádza BBC. „Emmanuel, verím, že sa nás zastaneš,“ odkázal zase francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi.

 

img

 

V prípade Švédska sa Zelenskyj zmienil o rovnakých farbách na zástavách obroch krajín s tým, že „Žltá a modrá by mali vždy stáť pri sebe“. Pozornosť však ukrajinský prezident upriamil aj na krajiny, ktoré sa zdráhali prijať opatrenia na podporu jeho vlasti, a to konkrétne Nemecko, Portugalsko a Írsko. Následne skritizoval Maďarsko za jeho neutrálny postoj: „Tu sa chcem zastaviť a byť úprimný. Raz a navždy sa musíte sami rozhodnúť, na koho strane ste“.

 

Možno vás zaujme: USA obvinili ruských agentov z hackerských útokov



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies