Zelenskyj rokoval vo Washingtone o energetickej bezpečnosti Európy

NETKY.SK • 1 September 2021, 11:28 • 2 min
Zelenskyj rokoval vo Washingtone o energetickej bezpečnosti Európy

WASHINGTON - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokoval počas svojej návštevy vo Washingtone s americkou ministerkou energetiky Jennifer Granholmovou o ďalšom pokračovaní tranzitu ruského plynu cez územie Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Preberali taktiež zaistenie energetickej bezpečnosti Európy. V utorok o tom informovala agentúra TASS s odvolaním sa na kanceláriu ukrajinského prezidenta. Podľa Zelenskeho je potrebné vypracovať opatrenia, ktoré zabránia Rusku, aby používalo plyn ako zbraň.

 

"V tomto kontexte poukázal na dôležitosť čo možno najskoršieho začiatku pravidelných trojstranných konzultácií vo formáte Ukrajina – Nemecko – USA," píše sa vo vyhlásení kancelárie prezidenta.

 

Prečítajte si: Zelenskyj oznámil prijatie deklarácie o Kryme, ktorú môžu podpísať všetky krajiny

 

Zelenskyj sa okrem toho vo Washingtone stretol aj s riaditeľom amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Billom Nelsonom, s ktorým hovoril o spoločných vesmírnych projektoch Spojených štátov a Ukrajiny. "Výskum a použitie vesmírneho priestoru na mierové účely je dôležitou súčasťou partnerstva Ukrajiny a USA," hovorí vyhlásenie kancelárie prezidenta. Krajiny by mohli spolupracovať napríklad pri projekte skúmania Mesiaca s názvom Artemis.

 

Nelson zároveň prijal pozvanie Zelenskyjeho na návštevu Ukrajiny. Zelenskyj pricestoval na návštevu Washingtonu, kde sa má v stredu stretnúť s americkým prezidentom Joe Bidenom. Podľa Bieleho domu je stretnutie prejavom solidarity medzi týmito dvomi krajinami. Stretnutie prichádza po tom, čo Bidenova administratíva v júli oznámila dohodu s Nemeckom, ktorá umožní dokončenie plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2) popod Baltské more bez toho, aby Nemecko či Rusko čelili novým americkým sankciám.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies