AKTUALIZÁCIA: Sergej Lavrov prezradil, kedy sa Putin stretne so Zelenským

NETKY.SK • 28 Marec 2022, 07:21 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Sergej Lavrov prezradil, kedy sa Putin stretne so Zelenským

KYJEV - Rusko a Ukrajina pokračujú v mierových rokovaniach, ktorých cieľom je ukončiť vojnu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 13:45 (28. 3. 2022)

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok povedal, že ruský a ukrajinský prezident sa môžu stretnúť a rokovať až po tom, keď sa obe strany dohodnú na kľúčových prvkoch potenciálnej mierovej dohody. Informovali o tom agentúra AP a stanica BBC citujúce z rozhovoru, ktorý Lavrov v pondelok poskytol srbským médiám.

 

Viacerí západní lídri podozrievajú Rusko z toho, že rokovania s Kyjevom v skutočnosti neberie vážne a používa ich len ako akúsi dymovú clonu, zatiaľ čo naďalej pokračuje vo vojenskej agresii voči Ukrajine.

 

img

Sergej Lavrov 

 

Lavrov podľa agentúry AP povedal, že stretnutie prezidentov Ruska a Ukrajiny bude „nevyhnutné vtedy, keď budeme mať jasno v riešení všetkých kľúčových otázok“. Ak by k takejto schôdzke došlo už teraz, bola by podľa jeho slov „kontraproduktívna“, uvádza BBC.

 

V súvislosti s nadchádzajúcimi ukrajinsko-ruskými mierovými rozhovormi v Turecku šéf ruskej diplomacie uviedol, by bol rád, ak by boli „plodné“.

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nedávno povedal, že je pripravený diskutovať so šéfom Kremľa Vladimirom Putinom o neutralite Ukrajiny a bezpečnostných zárukách, aby „bezodkladne“ zaistil mier. Dodal pritom, že vojnu môže ukončiť jedine jeho priame rokovanie s Putinom, pripomína AP.

 

Aktualizácia 12:51 (28. 3. 2022)

 

Kremeľ v pondelok deklaroval, že rokovania medzi Ruskom a Ukrajinou zatiaľ nepriniesli žiadne výrazné úspechy či prielomy. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však v pondelok na brífingu označil za dôležité, že sa obe strany dohodli na pokračovaní rokovaní. Ďalšie kolo sa má konať v IstanbulePôvodne sa očakávalo, že tieto rozhovory odštartujú už v pondelok. Peskov však povedal, že pravdepodobne sa tak stane až v utorok, keďže vyjednávači budú do Turecka počas pondelka ešte len prichádzať, uvádza agentúra Reuters.

 

img

Dmitrij Peskov 

 

Osobnú prítomnosť členov delegácií v Istanbule považuje Peskov za osožnú, pretože to umožní „viesť obsahovo bohatší dialóg“.

 

Kremeľ v pondelok vyjadril znepokojenie aj v súvislosti s najnovším výrokom amerického prezidenta Joe Bidena, ktorý označil ruského prezidenta Vladimira Putina za „mäsiara“. Biden toto označenie použil v súvislosti s pokračujúcou ruskou vojenskou agresiou voči Ukrajine. Toto je vyhlásenie, ktoré je určite alarmujúce,“ povedal Peskov a dodal, že Moskva bude naďalej pozorne sledovať vyhlásenia amerického prezidenta.

 

Aktualizácia 12:15 (28. 3. 2022) 

 

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v pondelok vyhlásil, že vzťahy Ruska a Číny sú v súčasnosti najpevnejšie v histórii. Peking opakovane uviedol, že je proti zavedeniu sankcií voči Moskve a chce s ňou udržiavať bežnú ekonomickú a obchodnú výmenu. Čína tiež odmietla odsúdiť ruskú inváziu na Ukrajine, uviedla agentúra Reuters.

 

Pôvodný článok: 

 

Prioritami Ukrajiny na ďalšom ukrajinsko-ruskom kole rokovaní v Turecku tento týždeň budú zvrchovanosť a územná celistvosť, povedal Volodymyr Zelenskyj vo svojom nočnom videopríhovore. Informovala o tom v pondelok stanica Sky News, od ktorej TASR správu prevzala.

 

img

 

„Naše priority na rokovaniach sú známe: zvrchovanosť a územná celistvosť Ukrajiny sú nespochybniteľné. Účinné záruky bezpečnosti sú nevyhnutnosťou. Naším cieľom je, samozrejme, mier a čo najrýchlejší návrat do normálneho života v našej krajine,“ dodal. 

 

Prezident predtým varoval, že na mierových rozhovoroch sa nevzdá ukrajinského územia, pričom poznamenal, že jeho jednotky zasadili inváznym silám „silné údery“.

 

Prečítajte si tiež: Ďalšie mierové rokovania Ukrajiny s Ruskom sa budú konať v Turecku

 

Prezident v nedeľu pripustil, že nie je možné úplne vytlačiť Rusko z územia jeho krajiny. Takýto pokus by podľa neho viedol k tretej svetovej vojne. Povedal, že chce dosiahnuť „kompromis“ s Moskvou v prípade regiónu Donbas, ktorý od roku 2014 čiastočne kontrolujú separatistické skupiny podporované Ruskom.

 

img

 

Podľa Sky News existujú náznaky, že Kremeľ chce v týchto oblastiach usporiadať nejakú formu „referenda“ o tom, či tamojší ľudia chcú byť súčasťou Ruska. Zelenskyj však chce, aby sa ruskí vojaci stiahli z tých častí krajiny, ktoré okupujú od začiatku úplnej invázie z 24. februára. Podľa neho je „dohoda možná len vtedy, ak sa stiahnu“.

 

Možno vás zaujme: Ukrajina ponúka svoje zásobníky plynu Európskej únii




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies