Zelenskyj chce žiadať o podporu aj africké a ázijské krajiny

NETKY.SK • 16 Máj 2022, 06:42 • 2 min
Zelenskyj chce žiadať o podporu aj africké a ázijské krajiny

KYJEV/LUHANSK – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj chce žiadať o pomoc pre svoju krajinu čeliacu ruskej agresii aj v Afrike a Ázii.

slovakia

left justify in out

S týmto zámerom plánuje vystúpiť pred parlamentmi ďalších krajín, uviedol v pravidelnom videopríhovore v noci na pondelok. Informácie priniesla agentúra DPA. Zelenskyj sa v uplynulých mesiacoch snažil získať podporu okrem iného vystúpeniami pred poslancami početných európskych krajín, s ktorými sa spojil prostredníctvom videokonferencie. O týždeň sa chce obrátiť i na Svetové ekonomické fórum v Davose, na ktorého zasadnutí sa bude hovoriť aj o obnove Ukrajiny po vojne.

 

img

 

Cieľom je aj sprísnenie sankcií proti Rusku, zdôraznil ukrajinský líder. „Okupanti musia pociťovať, že cena vojny pre nich neustále rastie,“ vyhlásil v najnovšom odkaze. Prioritou je podľa neho ropné embargo. „Bez ohľadu na to, ako veľmi sa Moskva snaží tomuto rozhodnutiu zabrániť, čas závislosti Európy od ruských energetických zdrojov sa blíži ku koncu. A to sa nezmení,“ citovala Zelenského DPA.

 

 

Napriek ťažkým ruským útokom kontroluje ukrajinská armáda naďalej približne desať percent územia Luhanskej oblasti na východe krajiny, oznámil v nedeľu večer jej najvyšší predstaviteľ Serhij Hajdaj. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA. Ruským jednotkám sa dosiaľ nepodarilo dobyť okraje miest Rubižne, Severodoneck a Lysyčansk, uviedol gubernátor.

 

img

 

V susediacej Doneckej oblasti pri nedeľňajších ruských útokoch zahynuli traja civilisti a ďalších 13 utrpelo zranenia, vyplýva z údajov regionálnej správy. Boje sa sústreďujú prevažne na východ a juh krajiny. Proruskí separatisti si nárokujú celé územia Doneckej a Luhanskej oblasti pre svoje samozvané ľudové republiky, ktoré Moskva uznala niekoľko dní pred inváziou.

 

Možno vás zaujme: Streľba v kostole! Zomrel jeden človek a hlásia aj zranených



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona