Zeleninové jedlá

NETKY.SK • 2 August 2015, 17:00 • 2 min
Zeleninové jedlá

BRATISLAVA - Cez leto nikoho nebaví stáť dlhé hodiny v kuchyni a povedzme si pravdu ani priveľmi jesť nám nechutí. Čo tak nasledujúci týždeň vyskúšať zeleninové jedlá, ktoré nezaťažia váš žalúdok ani peňaženku?

slovakia

left justify in out

Brokolica -  je hlúbová zelenina, ktorá má ružicovú „hlávku“. Túto zeleninu by ste mali konzumovať aspoň jeden krát do týždňa v rôznych chutných podobách. Dá sa použiť do zeleninových šalátov, polievok, omáčok, nátierok, zapekaná s inou zeleninou, ako príloha alebo ako zeleninka preliata chutnými syrovými omáčkami. Toto chutné, zdravé a ľahké jedlo je vhodným doplnkom pri chudnutí a aj pri zdravom životnom štýle. Brokolicu si kupujte alebo pripravujte na konzumáciu len ak je tmavo zelená. V opačnom prípade ak sú jej farby svetlé, je nedozretá, a pomer živín ešte nebude taký ako u zrelej brokolice. Ďalší pozor dávajte pri tepelnej úprave. Dlhým varením z nej vyvaríte všetky dôležité látky. Najlepšie je brokolicu variť len nad parou, alebo na miernom ohni približne 3 minútky.

 

Cuketa - veľmi zdravá a plná vitamínov. Chcete detoxikovať telo či schudnúť? Tak nemeškajte a šup s ňou na panvicu. Cuketa je pre vás v tom prípade ako stvorená. Dopriať si ju môžete vo forme polievok, či grilovanú, tiež si ju môžete vypražiť, či pripraviť si z nej spolu so zemiakmi placky, čo však pri diéte určite neodporúčame. Použiť ju môžete aj surovú, stačí si ju nakrájať do šalátu. Cuketa je vhodná pri akejkoľvek redukčnej diéte.

 

Lečo - chutné jedlo pripravené z paradajok a parík spolu s vajíčkami asi netreba nejako predstavovať. Je len na vás či zostanete len pri zeleninovej verzii alebo do neho použijete klobásu.

 

Karfiol - je hlúbová zelenina a jej pôvod je v Stredomorí.  Chutí na rôzne spôsoby. Možno ho variť, dusiť, zapekať alebo vyprážať. Vhodný je ako príloha či hlavné jedlo alebo polievka. Najlepšie chutí s čiernym korením a strúhaným muškátovým orieškom. Jeho chuť je osobitá, chuťovo nepripomína žiadnu inú zeleninu.

 

Patizón - je to druh tekvice diskovitého tvaru, na okrajoch charakteristicky zvlnený. Od ostatných druhov tekvíc sa odlišuje kríčkovitým vzrastom a tvarom plodov. Vzhľadom na nízku hodnotu sodíka sa radí medzi vynikajúce zeleniny pri liečbe srdcových a obličkových porúch. Má močopudné účinky. Pre nízky obsah sušiny a nízkokalorickú hodnotu sa konzumácia patizónov odporúča pri redukčných diétach.

 

Baklažán - i keď sa v realite baklažán radí i v obchodoch medzi zeleninu, v skutočnosti patrí medzi ovocie. Dôležité je baklažán pred varením vždy rozkrájať a posoliť, aby sa tzv. spotil. Vodu potom vysajte papierovou vreckovkou, čím a z neho stratí všetka nepríjemná horkosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies