Testovaných na slovensku
188235
Infikovaných na slovensku
1528
Infikovaných svetovo
6949047
Úmrtí svetovo
401059
Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
7. jún. 2020Róbert
BratislavaBratislava 14°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
02.08.2015 17:00 Relax
Zeleninové jedlá
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
02.08.2015 17:00 Relax

Zeleninové jedlá



BRATISLAVA - Cez leto nikoho nebaví stáť dlhé hodiny v kuchyni a povedzme si pravdu ani priveľmi jesť nám nechutí. Čo tak nasledujúci týždeň vyskúšať zeleninové jedlá, ktoré nezaťažia váš žalúdok ani peňaženku?


Brokolica -  je hlúbová zelenina, ktorá má ružicovú „hlávku“. Túto zeleninu by ste mali konzumovať aspoň jeden krát do týždňa v rôznych chutných podobách. Dá sa použiť do zeleninových šalátov, polievok, omáčok, nátierok, zapekaná s inou zeleninou, ako príloha alebo ako zeleninka preliata chutnými syrovými omáčkami. Toto chutné, zdravé a ľahké jedlo je vhodným doplnkom pri chudnutí a aj pri zdravom životnom štýle. Brokolicu si kupujte alebo pripravujte na konzumáciu len ak je tmavo zelená. V opačnom prípade ak sú jej farby svetlé, je nedozretá, a pomer živín ešte nebude taký ako u zrelej brokolice. Ďalší pozor dávajte pri tepelnej úprave. Dlhým varením z nej vyvaríte všetky dôležité látky. Najlepšie je brokolicu variť len nad parou, alebo na miernom ohni približne 3 minútky.

 

Cuketa - veľmi zdravá a plná vitamínov. Chcete detoxikovať telo či schudnúť? Tak nemeškajte a šup s ňou na panvicu. Cuketa je pre vás v tom prípade ako stvorená. Dopriať si ju môžete vo forme polievok, či grilovanú, tiež si ju môžete vypražiť, či pripraviť si z nej spolu so zemiakmi placky, čo však pri diéte určite neodporúčame. Použiť ju môžete aj surovú, stačí si ju nakrájať do šalátu. Cuketa je vhodná pri akejkoľvek redukčnej diéte.

 

Lečo - chutné jedlo pripravené z paradajok a parík spolu s vajíčkami asi netreba nejako predstavovať. Je len na vás či zostanete len pri zeleninovej verzii alebo do neho použijete klobásu.

 

Karfiol - je hlúbová zelenina a jej pôvod je v Stredomorí.  Chutí na rôzne spôsoby. Možno ho variť, dusiť, zapekať alebo vyprážať. Vhodný je ako príloha či hlavné jedlo alebo polievka. Najlepšie chutí s čiernym korením a strúhaným muškátovým orieškom. Jeho chuť je osobitá, chuťovo nepripomína žiadnu inú zeleninu.

 

Patizón - je to druh tekvice diskovitého tvaru, na okrajoch charakteristicky zvlnený. Od ostatných druhov tekvíc sa odlišuje kríčkovitým vzrastom a tvarom plodov. Vzhľadom na nízku hodnotu sodíka sa radí medzi vynikajúce zeleniny pri liečbe srdcových a obličkových porúch. Má močopudné účinky. Pre nízky obsah sušiny a nízkokalorickú hodnotu sa konzumácia patizónov odporúča pri redukčných diétach.

 

Baklažán - i keď sa v realite baklažán radí i v obchodoch medzi zeleninu, v skutočnosti patrí medzi ovocie. Dôležité je baklažán pred varením vždy rozkrájať a posoliť, aby sa tzv. spotil. Vodu potom vysajte papierovou vreckovkou, čím a z neho stratí všetka nepríjemná horkosť.



reklama


reklama


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.


Zdroj: NETKY.SK, SITA, TASR

Foto:  internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok