Zelení vylúčili akékoľvek ďalšie koaličné rokovania s Merkelovou

NETKY.SK • 16 Október 2013, 09:06 • 2 min
Zelení vylúčili akékoľvek ďalšie koaličné rokovania s Merkelovou

BERLÍN - Nemeckí Zelení dnes v skorých ranných hodinách vylúčili akékoľvek ďalšie koaličné rokovania s konzervatívcami kancelárky Angely Merkelovej, ktorá sa teraz v snahe o zostavení novej vlády sústredí na rokovania so sociálnymi demokratmi (SPD), informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Po takmer šesťhodinovej podrobnej diskusii o politike Zelení dospeli k záveru, že nemajú dosť spoločného s Merkelovej úniou CDU/CSU v oblastiach ako je energetika, klimatické ciele a dane, aby mali ďalšie rokovania zmysel. "Po týchto rokovaniach Zelení nepovažujú za možné vstúpiť do koaličných rozhovorov," informoval generálny tajomník Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Hermann Gröhe. Povedal, že teraz budú pokračovať v sondážnych rokovaniach s SPD, ktorých tretie kolo je naplánované na štvrtok.

Merkelová potrebuje partnera pre svoj tretí mandát vo funkcii po tom, ako zvíťazila v septembrových voľbách, ale nezískala absolútnu väčšinu. Prieskumy naznačili, že nemecká verejnosť by uvítala zopakovanie "veľkej koalície" s druhou najsilnejšou stranou SPD, ktorú Nemecko malo už v rokoch 2005-2009.

Bývalá spolupredsedníčka Zelených Claudia Rothová dodala: "Vždy sme hovorili, že ide o to, či existuje solídny základ pre spoločné štyri roky vlády - a po týchto rozhovoroch sa zdá, že neexistuje." Medzi konzervatívcami a SPD nie sú, podľa všetkého, také neprekonateľné rozdiely, konštatuje DPA. Hlavným bodom sporu zostáva po pondelňajšom druhom kole sondážnych rozhovorov ich požiadavka na stanovenie minimálnej mzdy v Nemecku na úrovni 8,5 eura za hodinu, z ktorej nemienia ustúpiť. V rade ďalších záležitostí, od riešenia ekonomickej krízy až po presun Nemecka od jadrovej k obnoviteľnej energii sú ich názorové rozdiely minimálne.

V nedeľu bude 200 vysokých predstaviteľov SPD hlasovať o tom, či majú pokračovať v koaličných rokovaniach a akékoľvek konečné rozhodnutie o vytvorení novej vlády bude predložené na schválenie 472.000 členom strany.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies