Zelené deti. Fakt či fikcia?

NETKY.SK • 25 Január 2018, 13:00 • 2 min
Zelené deti. Fakt či fikcia?

Toto tajomstvo pochádza z 12. storočia, kedy sa v anglickej obci Woolpit objavili dve tajomné deti. Ich farba pleti bola zelená, hovorili neznámym jazykom a jedli iba fazuľu.

slovakia

left justify in out

Približne v roku 1154 objavili dedinčania z Woolpitu v jame na poli asi desaťročné dievča a o niečo mladšieho chlapca. Mali podivné oblečenie, zelenú pleť a hovorili nezrozumiteľným jazykom. Odmietali akúkoľvek potravu okrem fazuľových strukov. Boli pokrstené, ale chlapec, ktorý bol nápadne apatický, čoskoro zomrel.

 

Dievča sa časom naučilo anglicky a vypovedala, že prišla zo Zeme svätého Martina, kde je stále šero, zablúdila na pastve a podzemnou chodbou sa dostala do Woolpitu.

 

Ako dievča rástlo, naučilo sa prijímať bežnú ľudskú potravu a stratilo zelené sfarbenie. Vydala sa za muža z okolia a viedla vcelku normálny život, aj keď podľa jedného svedectva bola "veľmi svojhlavá a nedisciplinovaná".

 

Na vysvetlenie udalosti vznikli rôzne hypotézy: od čistého výmyslu cez alegóriu na vpád Normanov až po teóriu, že deti skutočne prišli z iného sveta (podľa anglického folklóru sa fazuľovými strukmi živia duchovia mŕtvych).

 

Podľa triezvejších vysvetlení boli deti považované za potomkov flámskych prisťahovalcov, ktorých bolo vtedy v Anglicku veľa, alebo za bohatých dedičov, ktorých sa chcel poručník zbaviť pomalou otravou arzenikom (ten skutočne spôsobuje zelenkasté sfarbenie kože).

 

Otázka zelených detí ešte nebola uspokojivo dešifrovaná a inšpiruje početných umelcov (Herbert Read a jeho román The Green Child).

 


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies