Zelená energia dostala novú formu: Solárna farba má pred sebou veľkú budúcnosť

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 12:53 • 2 min
Zelená energia dostala novú formu: Solárna farba má pred sebou veľkú budúcnosť

Odborníci z Royal Melbourne Institute of Technology (RMIT) vyvinuli farbu, ktorá má podobné vlastnosti ako solárne panely.

slovakia

left justify in out

Táto farba kombinuje relatívne bežný oxid titaničtý s novou zlúčeninou – syntetickým sulfidom molybdeničitým, ktorý má vlastnosti pohlcovača. Okrem toho, že dokáže pohltiť vlhkosť, absorbuje aj slnečnú energiu, vďaka čomu štiepi vodu na vodík a kyslík. Takýmto spôsobom zhromažďuje vodík pre palivové články, prípadne môže poháňať vozidlá. Pridaním jedinej novej zložky je tak možné premeniť stenu na zdroj energie.

 

Náter by mal fungovať všade, kde je vo vzduchu dostatok vlhkosti. Vynález sa teda bude dať využiť aj v teplých a suchých oblastiach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti veľkých vodných plôch.

 

Nepredpokladá sa, že by v najbližších piatich rokoch mohla farba expandovať do celého sveta. Pred tým bude totiž potrebné znížiť výrobné náklady, aby bola dostupná aj širokej verejnosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona