Zelená ekonomika je nutnosť, neničí životné prostredie a zachováva sociálne istoty

NETKY.SK • 7 September 2016, 15:59 • 2 min
Zelená ekonomika je nutnosť, neničí životné prostredie a zachováva sociálne istoty

BRATISLAVA - Účastníci medzinárodnej konferencie Prechod na zelenú ekonomiku sa zhodli na nutnosti efektívnejšieho využívania prírodných zdrojov, ako je voda či energia ako aj dosiahnutia takého ekonomického rastu a rozvoja, ktorý neničí životné prostredie a biodiverzitu a zachováva sociálne istoty.

slovakia

left justify in out

Na záver dvojdňového fóra, ktoré sa konalo v Bratislave v rámci slovenského predsedníctva EÚ, to viac ako 500 účastníkom podujatia z 32 krajín povedal minister životného prostredia László Sólymos. Zároveň navrhol, aby sa podobné fórum o zelenej ekonomike stretávalo pravidelne a každé dva roky hodnotilo pokrok dosiahnutý v tejto oblasti. "V tomto regióne chceme byť lídrom prechodu na zelené hospodárstvo. Ministerstvo životného prostredia to nazvalo Bratislavský proces prechodu na zelenú ekonomiku. Bola by to stabilná platforma na výmenu skúseností, najlepších riešení či metód," povedal pre agentúru SITA štátny tajomník MŽP Norbert Kurilla s tým, že spätná väzba európskych krajín bola pozitívna.


Zo záverov konferencie podľa Kurillu vyplýva nevyhnutnosť transformácie súčasného ekonomického modelu na viac udržateľný a obnoviteľný. Zdôraznil, že životné prostredie a hospodárstvo by sa mali spojiť a ísť ruka v ruke v záujme ochrany prírody, ale aj väčšej konkurencieschopnosti ekonomiky. "Limity planéty sú dané a nemáme ďalšie dve tri planéty, aby sme mohli ďalej fungovať súčasným spôsobom. Zatiaľ fungujeme lineárnym spôsobom tak, že vyťažíme, spracujeme, použijeme a vyhodíme. Teraz dávame viac do pozornosti obehový koncept, ktorý hovorí, aby sme udržali čo najviac zdrojov, materiálov, produktov v obehu čo najdlhšie, aby sme tak vytvárali čo najnižší tlak na prírodné, energetické a materiálové zdroje," povedal a dodal, že zelená ekonomika znamená čo najefektívnejšie využívanie prírodných, energetických a materiálových vstupov, no aj sociálne istoty a všeobecný blahobyt ľudstva.

 

V tomto procese sme podľa Kurillu len na začiatku, pretože koncept zelenej ekonomiky je relatívne nový. "Doteraz sme kládli dôraz na maximalizáciu produkcie a spotrebu a až v poslednej dobe sa dostáva do pozornosti racionálna výroba a spotreba. Musíme myslieť aj na ďalšie generácie, ktorú budú chcieť rovnaký komfort života, aký máme my," konštatoval.


V prechode na zelené hospodárstvo treba angažovať okrem Európskej únie aj jednotlivé vlády, regióny, finančné inštitúcie, investorov ako aj vedu a výskum, ktoré majú potenciál priniesť nové technológie nevyhnutné pre túto transformáciu. Dôležitou bude podľa Kurillu i motivácia podnikov, aby sa v záujme ich budúcej konkurencieschopnosti nesústredili na maximalizáciu vyčerpávania zdrojov, či už prírodných alebo energetických, aby boli čo najšetrnejší a najefektívnejší zároveň a aby čo najviac vstupov, ktoré potrebujú, získavali aj iným spôsobom, napríklad recykláciou.

 

"Tento proces chceme podnikom čo najviac uľahčiť v kontexte inovácií či dlhodobých investícií, chceme im uľahčiť prístup k financovaniu prijímaných opatrení za podmienky, že ich investujú do zelenej ekonomiky," zdôraznil Kurilla. Uzavrel, že občania sú najkritickejším komponentom prechodu na zelenú ekonomiku. "Ich účasť v tomto procese spočíva v ich správaní sa voči životnému prostrediu, či obmedzujú konzum, či separujú odpad a podobne. MŽP chce v tomto pomôcť budovaním správneho environmentálneho povedomia už od najmenšieho veku," povedal.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona