Združenie Zdravita nepodpísalo dodatky k zmluvám s VšZP

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 12:22 • 2 min
Združenie Zdravita nepodpísalo dodatky k zmluvám s VšZP

BRATISLAVA - Lekárske združenie Zdravita nepodpísalo dodatky k zmluvám o poskytovaní zdravotnej starostlivosti so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) za viac ako 2 tisíc poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Informoval o tom v piatok generálny riaditeľa Zdravita, o.z. Marián Šóth.

slovakia

left justify in out

Ako vysvetlil v stanovisku, dôvodom je to, že napriek dohode o zmluvných podmienkach a odsúhlaseniu vzorových dodatkov, boli zo strany VŠZP zástupcom Zdravita o.z. na podpis predložené dodatky, ktoré v niektorých prípadoch nezodpovedali dohodnutému obsahu. "Takýto postup považujeme za neprijateľný a sme toho názoru, že pokiaľ je niečo dohodnuté, treba to rešpektovať. Ide o principiálnu záležitosť," poznamenal.

Šóth skonštatoval, že dodatky boli pripravení podpísať, napriek tomu, že neriešia akútnu potrebu zlepšenia podmienok ambulantných poskytovateľov. "Vychádzali sme tiež z názorov našich členov vyjadrené v nami zaslaných dotazníkoch, ktorí pred nepodpísaním zmlúv a nezmluvným vzťahom preferujú iné právne formy riešenia nepriaznivej situácie v ambulantnom sektore," dodal.

Generálny riaditeľ považuje situáciu ambulantného sektora za alarmujúcu a optimizmus neprinášajú podľa neho ani informácie o plánovanom navýšení zdrojov do segmentu zdravotníctva prostredníctvom zvýšenej sadzby odvodov za poistencov štátu.

 

"Z materiálov, ktoré prerokovávala vláda je zrejmé, že tieto dodatočné zdroje majú byť smerované mimo ambulantných poskytovateľov, a to na financovanie zákonných nárokov lekárov a sestier a na zastavenie rastu zadlžovania. Nutné je povedať, že súkromní ambulantní lekári k zadlžovaniu neprispeli a neprispievajú a nemajú výšku platu zaručenú zákonom. Naopak, často pracujú bez ohľadu na zmluvný limit poisťovne, teda časť ich práce nie je vôbec zaplatená," upozornil Šóth.

Zdravita intenzívne pracuje na vytvorení konceptu, ktorý právnym spôsobom bude riešiť neudržateľnú situáciu ambulantných poskytovateľov. Cieľom je, pokiaľ sa situácia nezlepší, predstaviť tento koncept na jeseň tohto roku, uzavrel Šóth.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies