Združenie Vegánske hody začalo kampaň za zvýhodnenú DPH na ovocie a zeleninu

NETKY.SK • 8 Február 2016, 13:23 • 2 min
Združenie Vegánske hody začalo kampaň za zvýhodnenú DPH na ovocie a zeleninu

BRATISLAVA - Kampaň na podporu zníženia dane z pridanej hodnoty (DPH) na ovocie a zeleninu odštartovalo občianske združenie Vegánske hody.

slovakia

left justify in out

Jej súčasťou je aj petícia, ktorá je reakciou na zníženie DPH na desať percent pre vybrané potraviny, medzi ktorými sa vyskytuje takmer výhradne mäso a živočíšne výrobky. Kampaň má preto za cieľ dosiahnuť zníženie sadzby DPH na potraviny rastlinného pôvodu a zrušenie zvýhodnenej sadzby DPH na potraviny živočíšneho pôvodu. Takéto legislatívne zmeny by podľa občianskeho združenia znamenali zvýhodnenie udržateľného stravovania a adekvátnejšie daňové zaťaženie pre výrobky škodiace životnému prostrediu.


Vegánske hody vo vyhlásení uvádzajú, že zníženie DPH pre živočíšne výrobky je v rozpore s odporúčaniami odborníkov a skúsenosťami vyspelých krajín Európy. Napríklad Nemecko a Švédsko sa rozhodli od takéhoto kroku upustiť a zvýhodnenú daň zrušiť.

 

"Priklonili sa naopak na stranu výraznejšej regulácie živočíšnej výroby a jej dopadov na životné prostredie, či prísnejších kontrol hospodárenia s odpadom zo živočíšnej výroby. Vo Švédsku sa začali zaoberať dokonca zvýšením daňového zaťaženia mäsa pre jeho závažné dopady na životné prostredie," píše združenie, podľa ktorého živočíšna výroba je dnes jedným z najväčších znečisťovateľov ovzdušia a vody a hlavným dôvodom výrubu lesov.

 

Odborníci sa podľa Vegánskych hodov zhodujú v tom, že bez zníženia spotreby živočíšnych výrobkov nebude možné zastaviť klimatické zmeny a ich devastujúce dôsledky. Petíciu, ktorá je súčasťou kampane, možno podpísať online na internetovej stránke www.veganskehody.sk .



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies